Politika

"KURTI IGRA ČUDNU IGRU" EU još bez termina za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Evropska unija (EU) kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, i nakon formiranja vlasti na takozvanom Kosovu, ne može da da navede vremenski okvir u kome se očekuje nastavak pregovora, saznaje Tanjug u Briselu.

"KURTI IGRA ČUDNU IGRU" EU još bez termina za nastavak dijaloga Beograda i Prištine
FOTO: PATRICK SEEGER/EPA

U evropskim krugovima bliskim procesu dijaloga, napomnje se da nastavak zavsi prevashodno od spremnosti obje strane, uz ocjenu da novoizabrani premijer Kosova Aljbin Kurti “igra čudnu igru”.

Poruke Kurtija u javnosti donekle su u suprotnosti sa svješću o važnosti nastavka dijaloga iskazanom tokom njegovih kontakata sa EU zvaničnicma, navode diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

Tokom posjete specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčka Beogradu i Prištini početkom marta, najvaljeno je da će se dijalog nastaviti u aprilu ili maju, odnosno odmah po formiranju vlasti u Prištini.

I pored formiranih institucija, u ovim trenutku gotovo je izvesno da do nastavka pregovora u Briselu neće doći prije maja, a pod znakom pitanja su i kasniji datumi.

– EU zvaničnici u svim svojim porukama insistiraju na važnost nastavka dijaloga. To će se nastaviti i u narednim danima što javno što u bilateralnim kontaktima – kažu izvori Tanjuga.

Sa druge starane, spremnost Beograda na nastavak dijaloga bi trebalo da EU podrži novim korakom na putu evrointegracija, najvjerovatnije zakazivanjem nove Međuvladine konfrencijom EU – Srbija.

– I na taj način bi se Prištini dalo do znanja da će Beograd napredovati dok će oni, ukoliko ne pokažu istinsku volju za dijalogom, ostati blokirani na EU putu – navode u Briselu.

Dodaje se da EU očekuje da i javnost na Kosovu shvati proruku o važnosti dijaloga sa Beogradom za napredak cjelokupnog društva i da izvršti dodatni pritisak na svoje izabrane predstavnike u Prištini da krenu ka ispunjavanju želje građana za boljom evropskom budućnošću.