Politika

Kuzmanović: Nema visokog predstavnika bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović ocijenio je da, ukoliko novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit započne posao bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, to će stvoriti određene probleme u odnosima OHR-a sa entitetima.

Kuzmanović: Nema visokog predstavnika bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN
FOTO: RAS SRBIJA

Visoki predstavnik je institucija Dejtona i navedeno je da on ima osnovnu dužnost da sarađuje, usmjerava i pomaže razvoj BiH, odnosno entiteta. Međutim to se potpuno izvitoperilo tokom mandata skoro svih visokih predstavnika, osim Karla Bilta – rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci.

Bilt se, dodao je on, kao prvi visoki predstavnik ponašao onako kako to stoji u Dejtonskom sporazumu, a kasnije je to sve krenulo sasvim drugačije, odnosno u devastiranje Ustava Republike Srpske i Ustava BiH.

Prema njegovim riječima, Srpska se tome stalno suprotstavlja u mjeri u kojoj je to moguće, te smatra da je institucija visokog predstavnika završila svoju funkciju i da treba da bude ugašena.

– Očekivali smo, kao i mnogi u svijetu da će odlaskom Valentina Incka biti i završena era OHR-a. Novog visokog predstavnika je na prijedlog jedne velike evropske sile imenovao Savjet za primjenu mira, iako u Ustavu BiH, odnosno Aneksu 10 izričito stoji da visokog predstavnika imenuje Savjet bezbjednosti UN – pojasni je Kuzmanović.

Pročitajte još

Kuzmanović smatra da je veoma važno što Rusija stavila jednu vrstu protesta na to kako se u ovom slučaju zaobilazi Savjet bezbjednosti UN i protivi se da novi visoki predstavnik preuzme dužnost bez saglasnosti ove institucije.

– S obzirom na snagu glasa Rusije, novi visoki predstavnik ne bi trebalo da preuzme funkciju. Ukoliko se ipak desi da novi visoki predstavnik započne posao, onda će to stvoriti određene probleme u odnosima OHR-a i entiteta, odnosno dva od tri konstitutivna naroda – smatra Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, vrijeme će sve pokazati da li će ostati ovaj sistem “naturanja” visokog predstavnika ili će se tražiti legalan put, odnosno da bude prihvaćen uz saglasnost Svjeta bezbjednosti UN.

– Oko nas su velike igre, a Srpska ne traži ništa drugo nego da se poštuje zakon i ustav. Nadam se, ukoliko se uspostavi ta institucija, da bi moglo doći do određenog vraćanja visokog predstavnika u ustavne nadležnosti – rekao je Kuzmanović.

On je precizirao da ako se djelovanje visokog predstavnika vrati u ustavne okvire, onda nema razloga da Republika Srpska ne sarađuje, a u suprotnom pitanje je koliko bi saradnja bila moguća.

Prihvati notifikacije