Politika

"KVASAC MIRA I POGAČA POMIRENJA" Pupovac o odnosima Srba i Hrvata

Pomirenje Hrvata i Srba u Hrvatskoj nikad neće biti potpuno bez pomirenja Hrvatske i Srbije, poručio je danas predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

"KVASAC MIRA I POGAČA POMIRENJA" Pupovac o odnosima Srba i Hrvata
FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Za jedan dio pomirenja nismo dovoljni mi u Hrvatskoj, zbog toga ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost otežavaju, a pogotovo isključuju – istakao je Pupovac na pres konferenciji u centru Zagreba, ispred spomenika Petru Preradoviću.

On je metaforički objasnio da je ove godine započet proces “miješanja testa za pogaču pomirenja”.

– U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan pobjede, a Srbi kao dan stradanja, pomiješano je u brašno i vodu. Svi su, a najviše (premijer Hrvatske Andrej) Plenković i (potpredsjednik hrvatske vlade iz SDSS Boris) Milošević, dodali kvasac i prstohvat soli. Za razliku od ranijih godina, taj kvasac je bio kvasac mira, a ne mržnje – rekao je Pupovac.

Predsjednik SDSS je naglasio da je veliko traumatično iskustvo Srba nakon ratova 90-ih i da zato treba imati strpljenja.

– Moj zadatak nije da produbljujem traume i sukobe, moj zadatak je da stvaram pretpostavke za ovaj proces – rekao je Pupovac.

On je ponovio da je uvjeren da u taj proces treba da budu uključeni i predstavnici Srbije.

Govoreći o Vukovaru, Pupovac je rekao da bi želio da bude prostora i za komemoraciju stradanja Hrvata i za komemoraciju stradanja građana Vukovara srpske nacionalnosti.