Svijet

LAGALA DA UZIMA LIJEKOVE Ovo je mentalno poremećena Albanka koja je UBILA DJEVOJČICU (7) usred bijela dana (FOTO)

Eltiona Skana (30), koja boluje od paranoidne šizofrenije, zgrabila je Emili Džons, koja je vozila trotinet u Kvins parku u Boltonu (grofovija Širi Mančester) i ubila je naočigled užasnutih roditelja.

LAGALA DA UZIMA LIJEKOVE Ovo je mentalno poremećena Albanka koja je UBILA DJEVOJČICU (7) usred bijela dana (FOTO)
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Iako je bilo poznato da Skana predstavlja opasnost za djecu i medicinsko osoblje, lokalno osoblje koje je bilo zaduženo za nadzor nad Albankom nije bilo obavešteno. U petak je oslobođena otpužbi za ubistvo s predumišljajem, nakon što je tužilaštvo uvažilo ocjenu da nema realnih osnova da bude optužena za ubistvo s predumišljajem, piše Blic.

Skana je priznala krivicu za ubistvo zbog smanjene neuračunljivosti i presuda će joj biti izračena u utorak. Skana je ilegalno ušla u Veliku Britaniju 2014. i zatražila azil, tvrdeći da je žrtva trgovine ljudima. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u prvi mah odbacilo zahtjev, ali je iz nepoznatih razloga promijenilo odluku i odobrilo joj boravak do decembra 2024, prenosi Dejli mejl.

Na sudu u Mančesteru rečeno je da je Skana priznala ljekarima da je lagala kada je rekla da je bila žrtva trgovine ljudima.

Istraga je pokazala da je Skana ispoljavala paranoidno ponašanje u osam odvojenih slučajeva od avgusta do decembra 2019, između ostalog, “pretila je 13-godišnjoj djevojčici, vjerovatno nožem”, osim toga, njena sestra je “upozoravala osoblje” u ranoj fazi njene bolesti da odbija da pije antipsihotike.

Nakon što su joj promenili terapiju, dva puta nedjeljno je podvrgavana kontroli zdravstvenog osoblja, ali se sa tim naglo prekinulo sredinom decembra. Prestala je da koristi lijekove, a tokom tri mjeseca prije Emilinog ubistva bila je samo jednom na kontroli.

Emilin otac Mark Džons izjavio je da je Skana “tempirana bomba” i zatražio da se Fondacija britanske Nacionalne zdravstvene službe Šireg Mančestera izvini porodici za niz počinjenih grešaka.

Mala Emili je 22. marta s mamom Sarom Barnes i ocem Markom Džonsom bila u parku. Djevojčica je kružila na svom trotinetu kada je ugledala svoju mamu u daljini i krenula ka njoj. Kad je prolazila pored Eltione Skane (31), koja od pre četiri godine živi u Britaniji, ova je iz čista mira ustala sa klupe, zgrabila Emili i prerezala joj grlo nožem.

Džonatan Petit, psihijatrijski bolničar i šef tima u visoko ozbjeđenoj Bolnici „Rempton“, gdje se Skana liječi, izjavio je da mu je pacijentkinja 16. avgusta, prilikom posjete njene porodice, rekla: “Ubila sam nekog, to je razlog zašto sam ovdje. Planirala sam to, čekala sam u parku, izabrala sam žrtvu i ubila sam nekoga, a onda sam pokušala da pobjegnem”.

Viktorija Fejgan, medicinska sestra koja je liječila Skanu prije nemilog događaja, ispričala je da je Skani dijagnostikovana paranoidna šizofrenija i da je četiri mjeseca prije Emiline smrti prešla sa injekcija na tablete.