Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Lajčak: EU nema luksuz da čeka pet godina na proširenje

Politika
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak, smatra da Evropska unija nema luksuz da čeka narednih pet godina na proširenje članstva zemljama Zapadnog Balkana.

Taj stav Lajčak je izneo uoči svečane ceremonije uručivanja počasnog doktorata, koji mu je dodijelio Univerzitet u Mostaru.

Primajući počasni doktorat, Lajčak, koji je bio visoki predstavnik u BiH, zahvalio je na odluci da mu se dodijeli to priznnje, koje, kako je rekao, visoko cijeni jer je Univerzitet u Mostaru dobo poznat u svijetu.

Prethodno, Lajčak je novinarima rekao da je stava da Evropska unija treba da bude aktivna, vidljiva i prisutna na tom području.

– Nije tajna da pitanje proširenja trenutno nije vrlo popularno, jer ima mišljenja da Evropska unija mora prvo da izvrši unutrasnju konsolidaciju – da završi pitanje Bregzita, reši pitanje Turske i tek onda da počne da se bavi proširenjem – rekao je Lajčak.

On, međutim, smatra da je to greška.

– Svi ti procesi moraju da idu paralelno, jer nemamo taj luksuz da ostavimo ovo područje da čeka pet godina. Stoga, moramo se angažovati, jer Balkan je deo evropskih rješenja, nije to usluga koju Evropska unija daje ovom području –  rekao je šef slovačke diplomatije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO