Politika

"LAKO ĆEMO OSLOBODITI KASARNE" Dodik poručio da će vojnim objektima isključiti struju i vodu zbog neplaćenih računa

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će Republika Srpska donijeti odluku kojom će staviti van snage neustavni zakon koji je svojevremeno donio Pedi Ešdaun, a koji se tiče raspolaganja državnom imovinom u Srpskoj.

"LAKO ĆEMO OSLOBODITI KASARNE" Dodik poručio da će vojnim objektima isključiti struju i vodu zbog neplaćenih računa
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je poručio da je ta imovina vlasništvo Republike Srpske i da je Srpska jedina nadležna za imovinu na svojoj teritoriji.

On je naveo da će Republika Srpska “vrlo lako osloboditi kasarne” i da je jasno da će upravljati tim vojnim objektima i da će imati pravila postupanja.

– Isključićemo struju i vodu zbog neplaćenih računa i nikakvo oružje se neće upotrebljavati – rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa ministrom za evropske i inostrane poslove Austrije Mihaelom Linhartom.

On je rekao da će pripadnicima Oružanih snaga – Bošnjacima i Hrvatima koji se nalaze na prostoru Republike Srpske, biti ponuđeno da nastave u novoj strukturi oružanih snaga Srpske.

Pročitajte još

– Ako neće neka pređu u Federaciju BiH. Mi nikoga nećemo izgoniti silom – poručio je Dodik.

On je istakao da Srpska ima pravo na Vojsku Republike Srpske, prema Aneksu 1B i Ustavu BiH.

– To što je neko nasiljem prije desetak – 15 godina privolio tadašnju generaciju političara da dođe do demilitarizacije koja se nije obezbijedila, a sada vidimo da je to (Oružane snage) jedna aždaja koja samo troši novac i ništa ne znači i niko nije ponosan na to, pa zato i treba da nestane – rekao je Dodik.

On je istakao da Republikka Srpska zna upravljati imovinom i procesima, te da nijednom Bošnjaku neće faliti dlaka s glave, kao ni danas u Banjaluci predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Dodik je rekao da ga niko nije pozvao na sastanak sa Izetbegovićem i da, ukoliko smatra da treba da se sastanu, niko neće oklijevati da se taj sastanak održi.

On je naveo da je u ponedjeljak, 18. oktobra na sjednici Predsjedništva BiH u Sarajevu, te da Izetbegović doći da razgovaraju.

Dodik je ocijenio da sa Izetbegovićem nema nikakvog dogovora, te da se na sastancima samo žali.

– U suštini oni žele da zadrže ono što im je međunarodna zajednica obezbijedila nasiljem – rekao je Dodik.

Prihvati notifikacije