Svijet

LAKŠI PROTOK TURISTA Hrvatska i 12 zemalja dogovorili kriterijume za kovid pasoše

Hrvatska i 12 članice Evropske unije postigle su dogovor o kriterijumima za izdavanje tzv. korona pasoša, koji bi u vrijeme pandemije olakšali protok turista, saopšteno je danas u Beču.

LAKŠI PROTOK TURISTA Hrvatska i 12 zemalja dogovorili kriterijume za kovid pasoše
FOTO: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/EPA

Naš je cilj “zeleni pasoš” brzo i, po mogućnosti, u jedinstvenom obliku primijeniti na nivou EU – rekla je austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger u izjavi za austrijsku agenciju APA.

Ona je rekla da se radi o “pitanju opstanka za evropski turizam”.

Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se još krajem marta dogovorili o sedam kriterijuma za izdavanje “zelenog pasoša” koji trebalo da bude primijenjen najkasnije do početka juna.

Pročitajte još

– “Zeleni pasoš” preko QR-koda odmah daje informaciju o tome da li je putnik vakcinisan, testiran ili je prebolio korona virus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU. Od ček-ina u vazdušnim lukama do posjeta seoskoj gostionici – rekla je austrijska ministarka, prenio je hrvatski portal Index.

Naglasila je da se u svakom slučaju želi izbjeći da se ta vrsta dokumenta tretira kao prinude na imunizaciju.

Osjetljivi zdravstveni podaci vlasnika kovid pasoša bi ostajali u zemlji porijekla i ne bi se pohranjivale na nivou EU.

Daljnji cilj je i usklađivanje primjene kovid pasoša sa trećim zemljama.

Lista s kriterijumima je, kako je rečeno, predata na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi u sljedećim danima trebalo da donese odluku o primjeni.