Kolumne

Laku noć

Unazad pola godine, koliko traje imunizacija protiv korona virusa, u Srpskoj je potpuno vakcinisano tek 12-13 odsto njenih punoljetnih građana.

Laku noć
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Određen broj vakcinu je primio u Srbiji, ali još nisu poznati podaci o kojem dijelu populacije je riječ. U svakom slučaju, i dalje smo svjetlosnim godinama daleko od kolektivnog imuniteta, koji podrazumijeva između 70 i 80 odsto vakcinisanih.

A korona je i dalje tu… I dalje bilježimo žrtve ove opake zaraze, doduše, daleko manje nego prije par mjeseci. Međutim, predviđanja za jesen nimalo nisu sjajna, kada se očekuje novi talas sa dominantnim delta sojem, koji se širi daleko brže od prethodnih.

Uprkos tome, na sedmičnom nivou procenat kompletno vakcinisanih pomjera se za nepunih jedan odsto. Vakcina imamo dovoljno, svi punktovi rade punom parom, a o značaju imunizacije priča se kao nikad ranije… U čemu je onda problem?!

U tome što ljudi, jednostavno, neće da se vakcinišu protiv korone, koja je do sada u RS odnijela više od 3.800 života. Plaše se kakav bi im se kurcšlus mogao desiti u organizmu nakon što prime „sumnjive“ vakcine, kojima Zapad želi da ih čipuje?! Ovo je samo jedna od antivakserskih teorija koje dobar dio građana uzima zdravo za gotovo, kategorički odbijajući da se vakciniše.

Pročitajte još

A ne plaše se šta bi moglo da ih snađe ako se zaraze, pa završe na respiratoru. Iako struka godinu i po dana istupi zube o posljedicama kovida, ne razmišljaju šta će od njih ostati ako im ova teška bolest napadne mozak, pluća, srce, bubrege… Ovo, nažalost, nisu nikakve teorije zavere, nego crni scenario koji su u RS prošle hiljade ljudi, srećni što su na kraju, ipak, preživjeli.

I među njima je bilo mnogo onih koji nisu vjerovali da korona postoji, te odbijali svaku pomisao da prime vakcinu. Ali, čim su izašli iz bolesničkog kreveta pojurili su na prvi vakcinalni punkt.

Međutim, bude li svaki nevjerni Toma čekao da se na ličnom primjeru uvjeri koje je zlo kovid i koliki je značaj vakcinacija, kolektivnom imunitetu slobodno možemo reći – laku noć!

Prihvati notifikacije