Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

LATILI SE LOPATA Princeza Viktorija i princ Danijel od Švedske sa domaćim političarima sadili drveće

Društvo
Autor:

Foto: Srna

Princeza Viktorija i princ Danijel od Švedske danas su zajedno s Mirkom Šarovićem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Srebrenkom Golić, ministarkom za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, i Sinišom Milićem, načelnikom Distrikta Brčko, učestovali u sadnji drveća u parku Koševo da bi obilježili početak izrade ekološke strategije za Bosnu i Hercegovinu za period 2030.

Ova inicijativa, koja je zajednički projekt Ambasade Švedske i Stokholmskog instituta za životnu sredinu, okupiće sve nadležne učesnike i učesnice na nivou Bosne i Hercegovine u zajedničkom nastojanju da razviju strategiju ekologije za Bosnu i Hercegovinu.

Projekt je razvijen uz tehničku podršku Stokholmskog instituta za ekologiju (SEI) i Švedske u bliskim konsultacijama s navedenim i drugim relevantnim ministarstvima i institucijama, organizacijama civilnog društva i članovima akademske zajednice, kao i s Kancelarijum EU u BiH.

Foto: Ambasada Švedske

Ovaj zajednički trud i strategija će usmjeravati ekološku politiku tokom sljedeće decenije s ciljem poboljšanja stanja životne sredine, ublažavanja i smanjenja uticaja klime te povećanja otpornosti na klimatske promjene. Pomoći će BiH da se harmonizuju propisi s propisima EU i međunarodnim eko sporazumima te da se osiguraju održivije javne usluge u oblastima kao što su upravljanje vodama i otpadom. Na ovaj način jačaju se nastojanja BiH da ostvari globalne ciljeve održivog razvoja (SDG) iz Agende 2030.

Osim toga, ovaj projekt ima za cilj jačanje kapaciteta organizacija, institucija, mreža i drugih relevantnih aktera u BiH u vezi s kreiranjem, provedbom i nadzorom mjera ekološke politike te jačanje ekološke svijesti među građanima. Takođe će podržati vlasti BiH u osmišljavanju i efikasnijem provođenju politike i zakonodavstva u skladu s okolišnim zakonima EU da bi se omogućio jednostavniji monitoring i izvještavanje o napretku relevantnih institucija, te unaprijedile relevantne investicije u održivu energiju i životnu sredinu u BiH.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO