Svijet

Lavrov odgovorio Zelenskom "Ukrajina odbija pregovore, a ne Rusija"

Uslovi Ukrajine za početak pregovora su očigledno nerealni i nisu u skladu sa situacijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na marginama samita G20 na Baliju.

Lavrov odgovorio Zelenskom "Ukrajina odbija pregovore, a ne Rusija"
FOTO: RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY/EPA

On je dodao da Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom.

– Više puta je naš predsjednik potvrdio da ne odbijamo da pregovaramo. Ako neko i odbija, to je Ukrajina. I što duže bude odbijala, to će na kraju biti teže da se postigne dogovor – rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov se osvrnuo i na vijesti da SAD navodno pripremaju teren za pregovore Rusije i Ukrajine, rekavši da se radi o glasinama.

Pročitajte još

Šef ruske diplomatije imao je kratke razgovore i sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

– Oni odlično znaju da Ukrajina koči taj (pregovarački) proces. Ta zemlja je, između ostalog, zakonski, ukazom Zelenskog, zabranila da se vode pregovori sa Rusijom. To pitanje ne treba upućivati nama. To sam i rekao danas tokom kratkih razgovora sa predsjednikom Markonom i kancelarom Šolcom – rekao je Lavrov novinarima.

– EU i NATO su odavno hibridni učesnici u hibridnom sukobu, hibridnom ratu u Ukrajini. Radi se o isporukama oružja, treninzima, obukama vojnika, pomoći u obezbjeđivanju ogromne količine obavještajnih podataka, učešću u određivanju ciljeva – kao što znate, Amerikanci se time bave. To je i rad instruktora na terenu, a da ne govorimo o hiljadama plaćenika – rekao je šef ruske diplomatije.

Ranije je predsjednik Ukrajine Vlodimir Zelenski tokom video-obraćanja na samitu G20 rekao da Kijev neće pristati na potpisivanje novih Minskog sporazuma, piše Sputnjik.

Po njegovim riječima, Kijev ima svoj “plan za postizanje mira” koji se sastoji od 10 tačaka.

Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbjednosti, razmjena zarobljenika po formuli “svi za sve”, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, “povlačenje ruskih snaga”, prekid borbenih dejstava.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije