Biznis

Statistika u BiH drumom, život šumom: Zemlja u kojoj je i velika nezaposlenost i NEDOSTAJE RADNIKA

Prema podacima zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini sa 31. januarom 2024. godine na evidencijama je prijavljeno 340.561 nezaposlena osoba. S druge strane, nedostaje radnika za razvoj ekonomije u BiH.

radnici građevinari gradnja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

A Udruženje poslodavaca FBiH nastaviće da insistira na “uvozu” stranih radnika.

Na području FBiH na evidencijama nezaposlenih je 260.000 osoba, dvije trećine ne traže posao, nego se nalaze na evidencijama zbog određenih benefita. Oni su tu zbog zdravstvenog osiguranja. Mi smo jedini gdje je zdravstveno u službama za zapošljavanje. Imamo sada lažnu sliku gdje, na primjer, na zavodima imao tesare, zidare, ili profesore sporta, ali ti ljudi ne traže posao. Ako želite uvesti zidara, evidencija vam kaže – vi ga ne možete uvesti, mi imamo te ljude – kaže ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić.

Govoreći o čestoj pojavi da poslodavci isplaćuju u kovertama primanja radnicima, rekao je da to znači da nešto ne štima u samom sistemu, da sistem nije prilagođen potrebama i poslodavaca i radnika.

Pročitajte još

Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, naveo je da velike radne migracije, globalizacija tržišta rada, tjeraju da radimo brže i pametnije.

-Prvi koraci jesu brže izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju. Veoma je važno da na jesen i što prije usvojimo ovaj zakon jer je on uslov za sve dalje aktivnosti. Republika Srpska jednom izmjenom zakona razdvojila aktivne i pasivne tražioce posla. Imamo potrebu za hitnim donošenjem tog seta zakona – rekao je on, piše N1.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu