Svijet

Le Pen kritikuje šefa evropske diplomatije "Francuska bi već bila u ratu s Rusijom da Borelj donosi odluke" (FOTO)

Lider desničarske stranke Nacionalni skup Marin Le Pen rekla je da bi Francuska vjerovatno već bila u ratu sa Rusijom da je Žozep Borelj zadužen za spoljnu i bezbjednosnu politiku države.

Le Pen kritikuje šefa evropske diplomatije "Francuska bi već bila u ratu s Rusijom da Borelj donosi odluke" (FOTO)
FOTO: LUDOVIC MARIN / POOL/EPA

Vjerujem da se moramo držati oruđa diplomatije. Jer kada čujem izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borela – da je donosio odluke umjesto nas, mislim da bismo već ušli u rat – rekla je Le Penova, gostujući danas na televiziji BFM.

Ona je upozorila da se ne smije preći linija pomoći Ukrajini i time postati direktan učesnik sukoba Moskve i Kijeva.

Pročitajte još

– Francuski narod to ne želi, ja to ne želim. Budite oprezni da ne napravite preveliki korak koji bi nas odveo u rat – rekla je ona.

Ona je, takođe, izrazila zaprepaštenost što je termin “mir” “praktično nestao iz rječnika učesnika“ krize i pozvala na pregovore, podsjećajući na svoju ideju da Pariz bude domaćin globalne mirovne konferencije.

U govoru 14. oktobra Borelj je uporedio EU sa “baštom koja liči na raj okružena džunglom” i upozorio da će ruska vojska biti uništena ako Moskva upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini.

– Postoji nuklearna prijetnja, ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da ne blefira, on ne može ni da priušti sebi da blefira – rekao je Borelj.

FOTO: 
GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/EPA
FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/EPA

On je dodao da sve zemlje koje podržavaju Ukrajinu, EU, SAD i NATO takođe ne blefiraju. “Eventualni nuklearni napad na Ukrajinu dobiće odgovor i to takav da će ruska vojska biti potpuno uništena, zbrisana”, rekao je on.

Francuska je do sada uputila vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od više stotina miliona evra, uključujući teške vučne i samohodne artiljerijske sisteme, oklopne transportere i kamione, protivtenkovske i protivvazdušne raketne sisteme, radare, inženjersku opremu i malokalibarsko oružje.

Moskva je više puta pozivala Pariz i druge zapadne zemlje da zaustave isporuke oružja, ukazujući na opasnost koju predstavljaju u eskalaciji krize i stvaranju mreže šverca oružja vrijedne više milijardi dolara, podsjeća “Sputnjik”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije