Svijet

LEDENA OLUJA OKOVALA UKRAJINU Više od 1.000 gradova i sela bez struje, apel da se smanji potrošnja

Ukrajinski operater električne mreže "Ukrenergo" saopštio je da je zbog oštrih zimskih uslova više od 1.000 gradova i sela ostalo bez struje u devet oblasti i pozvao stanovnike da štede struju pošto je energetski sistem oslabljen ruskim udarima.

Čovjek vuče dijete na sankama
FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA

U saopštenju se navodi da je potrošnja električne energije bila na najvišim nivoima ove sedmice, pošto je u mnogim dijelovima zemlje temperatura pala na oko minus 15 stepeni Celzijusovih.

– Nivo potrošnje nastavlja da raste zbog značajnog pada temperature širom zemlje – navodi se u saopštenju objavljenom na platformi Telegram, uz napomenu da je potrošnja električne energije ujutru već bila 5,8 odsto veća nego prethodnog dana.

U saopštenju se navodi da je od jutros zbog vremenskih nepogoda – snažnog vjetra i leda – struja isključena u 1.025 naselja.

– Vremenske prilike izazvale su značajnu štetu na distributivnim mrežama uz jak vjetar, mraz i debeli sloj leda na opremi, što je odgodilo radove na popravci – saopštio je “Ukrenergo”.

Vitalij Kim, guverner južne Mikolajvske oblasti u kojoj je 215 gradova i sela bez struje, rekao je da je led na električnim kablovima debljine preko pet centimetara.

“Ukrenergo” je saopštio da elektroenergetski sistem već radi maksimalnim kapacitetom i apelovao na stanovnike da što više štede električnu energiju i izbjegavaju istovremeno korišćenje nekoliko električnih uređaja kako bi pomogli sistemu.

Pročitajte još

Trenutno je električna energija dovoljna za snabdijevanje svih komercijalnih i kućnih potrošača. Međutim, veliki porast potrošnje stvara dodatno opterećenje za elektrane, koje već rade na maksimalnom nivou i treba da povećaju proizvodnju veoma brzo i značajno i to može dovesti do tehnoloških poremećaja – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je Ukrajina morala da uvozi struju iz susjedne Rumunije i Slovačke da bi mogla da zadovolji potražnju.

Očekuje se da će se Ukrajina narednih dana suočiti sa talasom ekstremno hladnog vremena sa temperaturom koja će pasti na oko minus 27 stepeni Celzijusovih u nekim regionima.

Ukrajinsko Ministarstvo energetike objavilo je da je više od 157.000 potrošača trenutno je bez struje.

Energetska elektro-infrastruktura zemlje razbijena je ruskim vazdušnim napadima u znak odmazde za “teroristički napad” na Krimski most 2022, podsjeća Raša tudej.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu