Politika

Lideri partija u Srpskoj ODBACILI NAMETNUTI ZAKON o zabrani negiranja genocida: Neće učestvovati u radu institucija BiH (FOTO)

Predstavnici političkih stranaka u Republici Srpskoj odbacili su danas nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida, te odlučili da ne učestvuje u radu zajedničkih institucija BiH.

Lideri partija u Srpskoj ODBACILI NAMETNUTI ZAKON o zabrani negiranja genocida: Neće učestvovati u radu institucija BiH (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rekao je ovo predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović nakon sastanka lidera političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj.

On je istakao da su na sastanku imali konstruktivnu raspravu i donijeli nekoliko zaključaka.

Pročitajte još

Jedan od njih je da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama neće učestvovati u radu i neće donositi nikakve odluke dok se pitanje nametanja od strane visokog predstavnika ne riješi.

– Ne povlači se niko, samo nema uslova za rad u Predsjedništvu BiH, parlametnu BiH i Savjetu ministara BiH – rekao je Čubrilović.

Lider PDP Branislav Borenović istakao je da od večeras srpski predstavnici neće ići u Sarajevo.

– Ova situacija se može prevazići ako bude političke volje u ovoj zemlji – poručio je Borenović.

On kaže da je BiH dovedena u ogromnu krizu zahvaljujući međunarodnoj zajednici.

Borenović je istakao da je Incko najodgovorniji za sve buduće dogovore u BiH.

Predsjednik SDS Mirko Šarović istakao je da je potpuno jasno da nikada više predstavnici Republike Srpske neće prihvatiti nametnute odluke visokog predstavnika.

Lider SNSD, Milorad Dodik, kaže da će se tražiti rješenja kako bi se vidjelo na koji način riješiti krizu koju je prouzrokovao visoki predstavnik.

– Uradićemo dva zakonska rješenja koja će biti iznesena pred javnost u petak na posebnoj sjednici NSRS koja će biti zatvorena za javnost – istakao je Dodik.

Riječ je, kako je pojašnjeno, o zakonskim rješenjima koja će biti odgovor na nametnuta rješenja od strane visokog predstavnika.

Dodik je rekao da novi visoki predstavnik nema legitimitet i da neće biti prihvatana nijedna njegova odluka.

Lider SP, Petar Đokić, istakao je da će politički predstavnici iz Srpske braniti legitimitet Republike.

Predsjednik US, Nenad Stevandić, istakao je da je na današnjem sastanku pokazano neviđeno jedinstvo lidera političkih stranaka što je znak stabilnosti Republike Srpske.

– Nećemo prihvatiti nikakve odluke i nikakva nametnuta rješenja. Poslije današnjeg dana treba da bude jasno međunarodnoj zajednici da visoki predstavnik ne može da bude više u ovoj zemlji – poručio je lider NPS, Darko Banjac.

Lider SPS, Goran Selak, istakao je da su politički predstavnici jedinstveni u odbrani Republike Srpske i da oko toga nema nikakvog spora.

Predsjednik DNS, Nenad Nešić, istakao je da je sretan što su pokazali da je Republika Srpska iznad stranačkih interesa.

Dodao je da će nerad u zajedničkim institucijama trajati sve dok bošnjački političari ne shvate da je vrijeme nametnutih rješenja prošlost.

Kako saznaje Srpskainfo, na posebnoj sjednici NSRS u petak trebale bi se naći izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske u kojem će se kao krivično djelo tretirati izjava ili kvalifikacija da je RS genocidna tvorevina i da se srpski ili bilo koji narod tretira kao genocidan narod.

Ovo će biti jedan od odgovora političara iz Srpske na nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida.

Podsjećamo, sastanak je uslijedio povodom veoma složene situacije poslije najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Osim Čubrilovića, koji je i lider Demosa, sastanku su prisustvovali predsjednik Srpske Željka Cvijanović, lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

Prihvati notifikacije