Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Linta: Krajnje vrijeme za istinu o Srebrenici i Sarajevu

Politika
Autor:

Foto: Medija centar Beograd/RAS Srbija

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je krajnje vrijeme da grupa međunarodnih stručnjaka utvrdi istinu koja će biti zasnovana na činjenicama o stradanju Srba i Bošnjaka u srebreničkoj regiji i stradanju Srba u Sarajevu.

Linta je u saopštenju pozdravio odluku Vlade Republike Srpske o imenovanju članova međunarodne Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu 1991-1995. godine.

On je rekao da Srebrenica od završetka rata služi kao sredstvo stalnih pritisaka na Republiku Srpsku da se odrekne svoje samostalnosti zbog nepostojećeg genocida, te da se utopi u unitarnu BiH.

– Borba za slobodu srpskog naroda u BiH se konstantno osporava. U dijelu međunarodne zajednice i Sarajeva ponavlja se bezočna laž da je Republika Srpska, tobože, nastala na nepostojećem genocidu – naglasio je Linta.

Linta je ocijenio da je jasno da je Srebrenica postala oruđe za održavanje antisrpske atmosfere na Zapadu, kao i instrument ocrnjivanja srpskog naroda kao genocidnog.

On je naglasio da je tokom perioda 1991-1995. godine u Sarajevu stradalo više od 7.000 Srba, a oko 180.000 Srba prisiljeno da napusti Sarajevo.

Linta je napomenuo da postoje brojni dokazi i obimna dokumentacija, koja već decenijama stoji u Tužilaštvu BiH, o teroru Bošnjaka nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u velikom broju sarajevskih logora.

– Zbog činjenice da je pravosuđe BiH etnički motivisano ništa se ne preduzima da se kazne naredbodavci i počinioci svirepih zločina nad Srbima u Sarajevu – ukazao je Linta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO