Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Linta: Niko nema pravo da srpskom narodu u Srpskoj određuje ime njegove države

Politika
Autor:

Foto: N1/screenshot YouTube

Miodrag Linta

Srbija i srpski narod nikada neće pristati da ime Republike Srpske bude dovedeno u pitanje, jer niko nema pravo da srpskom narodu u Srpskoj određuje ime njegove države za koju je dato više od 30.000 života, poručio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Linta ukazuje da je najava SDA da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja imena Republike Srpske neprijateljska, nerazumna i znači drsko i otvoreno kršenje Ustava BiH, koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i samog Dejtonskog sporazuma.

– SDA ne može da se pomiri sa činjenicom da je Republika Srpska vječna kategorija koju je srpski narod odbranio u ratu – naglašava Linta.

On je konstatovao da SDA živi duboko zarobljena u prošlosti i nije spremna da se suoči sa istinom, te da upravo ona snosi veliki dio odgovornosti za rat u BiH, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona, čiji je Linta predsjednik.

– Zbog toga SDA uz pomoć pojedinih zapadnih centara moći pokušava da u miru ostvari ratne ciljeve Alije Izetbegovića o stvaranju unitarne, centralističke i islamske BiH bez ili sa što manje Srba. Jedan od važnih koraka u tom pravcu jeste da se, osim otimanja nadležnosti Republici Srpskoj, osporavanja Dana Republike Srpske, negira i njeno ime – upozorio je Linta.

On je napomenuo da je Republika Srpska dio Ustava BiH, koji je neodvojivi dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Jasno je da SDA uz pomoć zapadnih mentora i dalje pokušava da grubo krši Dejtonski sporazum i time otvoreno radi protiv mira, stabilnosti i ravnopravnog statusa tri konstututivna naroda Srba, Bošnjaka i Hrvata – naveo je Linta.

Stranka demokratske akcije saopštila je juče da će posredstvom svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon toga da inicijativa SDA za pokretanje procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska nije spojiva sa Ustavom BiH, da je potpuno neprihvatljiva, te da predstavlja rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i “inicijativu za razdruživanje u BiH”.

Dodik je za danas sazvao sastanak lidera svih političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH povodom najave SDA o inicijativi za preispitivanje naziva Republika Srpska.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO