Politika

Linta: Srpska vozila oštećena u organizovanom napadu PROUSTAŠKIH SNAGA

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da je vandalsko oštećenje šest vozila sa srpskim tablicama, krajem jula u kampu Jezera-Lovišća na ostrvu Murteru u Hrvatskoj, jedan u nizu organizovanih napada proustaških snaga s ciljem da se poruči Srbima kako nisu dobrodošli.

Linta: Srpska vozila oštećena u organizovanom napadu PROUSTAŠKIH SNAGA
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT
Miodrag Linta

Uz najoštriju osudu vandalskog oštećenja, Linta je naveo da su vozila izgrebana u jednom danu, što pokazuje da je postojala smišljena namjera.

U pitanju je jedan u nizu organizaovanih napada proustaških snaga na sve što je srpsko s ciljem da se pošalje jasna poruka da Srbi nisu dobrodošli u Hrvatkoj. Jasno je da se u ovom slučaju ne radi i pojedinačnom incidentu već je u pitanju dobro organizovana proustaška grupa koja ima zadatak da oštećuje srpska vozila, širi strah i uzmenirenost i ugrožava bezbjednost građana srpske nacionalnosti – smatra Linta.

Linta je istakao da hrvatska policija ni ovaj put, kao i u mnogim drugim slučajevima, nije pronašla organizatore i počinioce, a građani koji imaju vozila sa srpskim tablicama strahuju da će im biti oštećena tokom boravka u Hrvatskoj, da će biti ispisane srbomrzačke poruke i slično.

Prema nezvaničnim informacijama, krajem jula na području od Šibenika do Zadra oštećeno je čak oko 100 srpskih vozila, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta je naveo da očekuje da će napadi na Srbe i njihovu imovinu i širenje mržnje prema svemu što je srpsko biti nastavljeni sve dok se Hrvatska ne suoči sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću.

– To znači da Hrvatska još dugo vremena neće biti moderna i tolerantna evropska država. Temelj današnje Hrvatske je ustaštvo i NDH i zbog toga Ustav i zakoni ne važe za Srbe, niti policija i pravosuđe procesuiraju organizovane proustaške grupe i pojedince – poručio je Linta.

Prihvati notifikacije