Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Linta: Tužilaštvo Srbije da pokrene istragu za ratne zločine u Skelanima

Politika
Autor:

Foto: N1/screenshot YouTube

Miodrag Linta

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnice protiv naredbodavaca i počinilaca zvjerskog ubistva 305 Srba iz Skelana kod Srebrenice i okolnih sela tokom 1993. godine, te istakao da se ne može očekivati da to učini pravosuđe BiH.

On je podsjetio da je prošlo 26 godina otkako su jake muslimanske snage iz Srebrenice, predvođene Naserom Orićem, počinile stravične zločine i na današnji dan ubile 69 Srba u Skelanima i njegovim zaseocima.

– Zločinci nisu pravili nikakvu razliku između muškaraca, žena i djece. Ubili su ubili 15 žena dobi od 19 do 78 godina, dva dječaka i osam staraca. Za ovaj, kao ni za druge brojne zločine Bošnjaka počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, niko nije odgovarao – naveo je Linta.

On je istakao da se ne može očekivati da pravosuđe BiH procesuira ovaj i brojne druge zločine nad Srbima u BiH, posebno po komandnoj odgovornosti jer “nije nezavisno, nepristrasno, ni profesionalno”.

– Riječ je o etnički motivisanom pravosuđu sa ciljem da se opravda bezočna laž da su Srbi u BiH bili agresori i zločinačka strana i Bošnjaci žrtve koji su tobože vodili oslobodilački rat – napominje Linta.

On je navodi da Srbija i Srpska treba da zajednički rade na tome da naredbodavci i počinioci zločina nad Srbima u Skelanima i okolnim selima, u srednjem Podrinju, ali i širom BiH, odgovaraju, dodavši da se od toga ne smije odustati sve dok pravda ne bude zadovoljena, saopšteno je iz Saveza Srba u regionu, čiji je Linta predsjednik.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, upale su na današnji dan 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko, sa jasnom namjerom da izvrše etničko čišćenje i potpuno zatru tragove srpskog života i postojanja na ovom prostoru, što potvrđuje skrnavljenje srpskih grobalja – lupanje krstova i nadgrobnih spomenika.

Tog dana ubijeno je čak 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima i nekoliko djece i 15 žena.

Ranjeno je 165 mještana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO