Svijet

Ljekari objasnili koji period je NAJKRITIČNIJI: Nevakcinisane trudnice koje dobiju kovid prije porođaja u riziku su da izgube bebu

Trudnice koje se zaraze koronom ne samo što su u većem riziku od razvoja teške bolesti već imaju i veće šanse da izgube fetus ili bebu ubrzo nakon rođenja.

Ljekari objasnili koji period je NAJKRITIČNIJI: Nevakcinisane trudnice koje dobiju kovid prije porođaja u riziku su da izgube bebu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rizik od gubitka bebe mrtvorođenjem ili prvog meseca života najveći je među ženama koje su rodile u roku od četiri nedjelje od početka infekcije kovidom, pokazuje nacionalna studija u Škotskoj.

Škotski istraživači su utvrdili da je tokom pandemije kod nevakcinisanih trudnica bilo 22,6 smrtnih slučajeva beba na svakih 1.000 rođenih, što je četiri puta više od stope u Škotskoj od 5,6 smrtnih slučajeva po 1.000 rođenih kod drugih porodilja. Njihova studija je pratila 144.546 trudnoća kod 130.875 žena.

– Prilično zapanjujuće, nije bilo smrti beba kod žena koje su imale koronu i koje su bile vakcinisane – rekla je dr Sara Dž. Stok, prva autorka rada, specijalista za medicinu majke i fetusa na Univerzitetu u Edinburgu Ašer instituta u Ekseteru, a prenio Njujork tajms.

Pročitajte još

Ta studija otkrila je veću stopu prevremenih porođaja među ženama kojima je dijagnostikovan virus korone.

– Više od 16 odsto ovih žena rodilo je prije 37. nedjelje trudnoće u poređenju sa osam procenata među ostalim ženama – naveli su škotski istraživači. Inače, u Škotskoj je stopa vakcinacije trudnica niska – protiv korone je vakcinisana samo jedna trećina njih.

U Srbiji je samo od početka imunizacije korona ubila 10 trudnica i porodilja koje nisu bile vakcinisane. Ipak, ginekolog i akušer GAK “Narodni front” Vanja Milošević rekao je da, iako Srbija nema tako frapantne stope neželjenih ishoda trudnoća, on je upozorio da trudnice ne smiju da se opuštaju i da treba da budu odgovorne i vakcinišu se.

– Treba biti veoma iskren prema trudnicama, sagledati sve i doneti odgovarajuću odluku što se vakcinacije tiče. Ipak, ne treba ih plašiti – naveo je dr Milošević i dodao:

– Vakcine su bezbjedne, ali je preporuka da se trudnice vakcinišu posle 12. nedjelje trudnoće. Ipak, i one trudnice koje su se vakcinisale u ranoj trudnoći a da nisu znale da su u drugom stanju nisu imale nikakve neželjene efekte.

Istakao je da je, što se tiče klinike u kojoj radi, tokom prethodne, 2021. godine, porođeno 8.500 trudnica, od kojih su 176 bile pozitivne na koronu, kao i da nisu imali nijedan smrtni ishod. On je dodao i da “nije primećen veliki porast” broja spontanih pobačaja, te da samim tim kod nas situacija nije tako alarmantna, ali da buduće mame treba da budu na oprezu i da se paze.

Liječeno 119 pozitivnih trudnica i porodilja

U četvrtom talasu u KBC “Dr Dragiša Mišović” bilo je 119 pozitivnih žena na koronu koje su hospitalizovane zbog trudnoće i porođaja. Kod osam trudnica urađeni su porođaji carskim rezom na odeljenju hirurgije zbog hitnosti stanja, naveo je pomoćnik direktora ove ustanove prim. dr sc. Zoran Vlahović u magazinu “Mišović”.

Prihvati notifikacije