Društvo

LJEKARI U STRAHU Dječak koji se davio u Grčkoj i dalje NA APARATIMA

Dijete koje se davilo u akvaparku u Pefkohoriju i dalje u bolnici. Na aparatima je radi stabilizacije stanja. U Solunu su rekli, s obzirom da je prošlo 48 časova, moglo bi se reći da nije u životnoj opasnosti. Ljekari razmišljaju da ga isključe sa aparata, ali se plaše kako će dijete reagovati.

LJEKARI U STRAHU Dječak koji se davio u Grčkoj i dalje NA APARATIMA
Foto: Wikipedia

Inače, petogodišnje dijete iz Srbije nije bilo korisnik akvaparka na kome se desila nesreća. Tu se navodno našlo jer se previše udaljilo od roditelja. Iz nemoći da se popne, ostalo je zaglavljeno ispod jednog od naduvanih dijelova.

Kada su alarmirani spasioci da djeteta nema, zajedno sa ocem su potrčali ka moru. Kako su ispričali očevici, jedno desetogodišnje dijete je izvuklo mališana ispod, a iz vode ga je iznio vlasnik samog vodenog parka. Kada je dijete izvučeno nije disalo, niti je imalo puls. Na plaži se kao turista našao i ljekar koji je djetetu dao vještačko disanje i pokušavao da ga reanimira.

Zanimljivo je da lokal na plaži posjeduje i defibrilator, ali iz nama nepoznatog razloga nije upotrebljen. Po pozivu na mjesto je došao i lokalni ljekar koji je dijete zbrinuo do dolaska saniteta koji se pojavio za oko petnaestak minuta. Dijete je prvo prebačeno do Poligirosa, a zatim i u Solun, gdje se i sad nalazi.

Obalska straža utvrđivala je šta se desilo i pravila zapisnike sa svim umiješanim učesnicima. Porodici djeteta pomagala je vlasnica turističke organizacije iz Novog Sada, koja se slučajno zadesila na plaži i jedina se javila da prevodi kada je policija pitala ko to može učiniti, pošto roditelji ne pričaju engleski.

Nakon objave o ovoj nezgodi, porodici se javila Kiriaki Papastefanou koja je ponudila svoj apartman porodici na korišćenje u Solunu, dok djetetu ne bude bolje.

Humanitarna organizacija “Dječji osmijeh” odmah je ponudila materijalnu pomoć roditeljima, smještaj, hranu, troškove prevoza i psihološku podršku uz prevodioca. Poziva za pomoć bilo je čak i iz Atine, budući da je slučaj dobio na publicitetu zbog razvoja situacije.

Inače, majka se sa dvoje druge djece vratila u Srbiju, a otac je ostao sa povrijeđenim mališanom u bolnici u Solunu.

(Blic)