Društvo

LJEKARI ZABRINUTI ZBOG ŠIRENJA ZARAZE "Kliničke slike teže nego u prethodnom periodu"

Direktor Kliničko bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" dr Vladimir Ðukić ukazao je danas da je zdravstveni sistem u Srbiji prenapregnut i apelovao na građane da vjeruju ljekarima, jer ih oni neće otpuštati ni dan ranije, ni poslije onoga što bude potrebno.

LJEKARI ZABRINUTI ZBOG ŠIRENJA ZARAZE "Kliničke slike teže nego u prethodnom periodu"
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Ðukić je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja, prenio da se u KBC “Dr Dragiša Mišović” trenutno nalazi 360 kovid pacijenata, od kojih skoro 90 na intenzivnoj njezi.

– Naši kapaciteti za mjesta koja zahtijevaju ventilatornu podršku su veliki, ali pacijenti su teški i zahtijevaju veliku apsorpciju osoblja i svih resursa. Imamo 20 djece, 20 majki sa njima. Ima dosta komplikovanih trudnica u graviditetu koje zahtijevaju liječenje infektologa, ginekologa, pulmologa. Kliničke slike su teže nego u prethodnom periodu – objasnio je on.

Ðukić je istakao da kapaciteti nisu bili nikada popunjeniji nego sada.

Bolnica u Batajnici, prema njegovim riječima, relaksirala je čitavu percepciju kapaciteta u zdravstvu.

Pročitajte još

– Ali biće i ona nedovoljna, jer je u dva i po dana popunjena sa 320 pacijenata. Ostali dijelovi zdravstvenog sistema su prenapregnuti. Situacija zahtjeva ne ozbiljnost, već potpuno objektivno sagledavanje pacijenata – istakao je Ðukić.

On je rekao da će svi, kojima je zaista potrebno liječenje u bolnici, biti zbrinuti, a da ostali, koji pokušavaju da prečicom dođu do bolničkog kreveta moraju biti svjesni da, željom da ostanu dan duže, nekoga lišavaju da bude kvalitetno liječen.

– Apelujem da svi imaju povjerenje u ljekare, da neće biti otpušteni ni dan ranije, a ni poslije nego što to zahtijeva njihovo zdravstveno stanje – poručio je on.

Dirketor KBC “Zvezdara” dr Petar Svorcan prenio je da je u toj ustanovi trenutno hospitalizovano 405 kovid pacijenata, od kojih je 50 na intenzivnoj njezi, a 24 intubirano.

– Od petka do jutros primili smo 116 pacijenata, isto toliko smo i otpustili. Juče smo primili 45 i otpustili 40. Dominiraju pacijenti sa teškom kliničkom slikom. Svi koji se primaju zahtijevaju kiseoničku terapiju – naglasio je on.

Svorcan je apelovao na građane da poštuju sve preventivne mjere kako bi rasteretili zdravstvo.