Kultura

"LJETNA ŠKOLICA" OMILJENO MJESTO UČENJA I ZABAVE Školarci koriste ljeto za druženje u Narodnoj biblioteci Kotor Varoš

Narodna biblioteka Kotor Varoš tokom mjeseca jula organizuje “Ljetnu školicu” za školsku djecu koja je osmišljena tako da djeca kroz zanimljive i interaktivne igre vježbaju čitati, ponavljaju školske lekcije, ali prije svega, dobro se zabavljaju.

"LJETNA ŠKOLICA" OMILJENO MJESTO UČENJA I ZABAVE Školarci koriste ljeto za druženje u Narodnoj biblioteci Kotor Varoš
FOTO: NARODNA BIBLIOTEKA KOTOR VAROŠ/RAS SRBIJA

Svaka radionica je tematska, a školarci će uživati i u takmičenjima, nagradama, diplomama, ali i društvenim igrama, kvizovima i slično.

Radionice su predviđene za djecu nižih razreda osnovne škole, odnosno od prvog do petog razreda. Održavaju se utorkom i četvrtkom.

Prvobitno je bilo predviđeno da svaka traje sat vremena, ali smo produžili trajanje na dva školska časa zato što su djeca izrazila želju da ostaju duže u biblioteci i da im je prekratko vrijeme od sat vremena. Nas to posebno raduje – rekla je direktorica Narodne biblioteke Kotor Varoš, Bojana Vasić.

“Školicu” trenutno pohađa ukupno 10 školaraca. S obzirom da su radionice interaktivne i zahtjevne i da se sa svakim djetetom posebno radi, nisu bili u mogućnosti uzeti veću grupu.

Foto: Narodna biblioteka Kotor Varoš
Foto: Narodna biblioteka Kotor Varoš

– Kada su u pitanju vrste radionica, svaka će biti drugačija i obrađivaće drugu temu. Na primjer na jednoj od edukativnih radionica djeca će rješavati test “Zanimljiva gramatika” na kojem treba da odgovore na pitanja tipa “Kako nastaju leteći tanjiri?”. Svi vjerovatno na prvu pomisle da se radi o pravim letećim tanjirima, ali ustvari pravi odgovor jeste da nastaju tako ako se konobar u restoranu saplete i tanjiri polete na sve strane – objasnila je ona.

U svakoj radionici uključuju slične testove i kvizove kako bi se djeca što više zabavljala.

– Podijelili smo ih u dvije ekipe “Pande” i “Delfini” i svaka radionice ima dio koji je posvećen takmičenju, što je naišlo na najveće oduševljenje kod djece. Sabiramo bodove i na kraju “Ljetne školice” pobjednike očekuju nagrade i diplome – rekla je.

Foto: Narodna biblioteka Kotor Varoš
Foto: Narodna biblioteka Kotor Varoš

Teme koje će obrađivati su i “Zašto je važno čitati knjige”, zatim “Zašto je higijena važna” i tako dalje.

– Ova naša “Školica” je prvi program tog tipa u našoj biblioteci. Ono što nas ograničava da imamo redovne sekcije i radionice sa djecom jeste mali broj zaposlenih. Narodna biblioteka Kotor Varoš ima zaposlene samo dvije knjižničarke, koje rade u dvije smjene i nemoguće je da rade i redovan posao i da vode radionicu sa grupom djece. Radionicu osmišljavam i vodim ja, a obaveze mi dopuštaju da to mogu organizovati samo sada u julu kada smo većinu posla priveli kraju – objasnila je direktorica biblioteke.

U biblioteci su zaposleni još i računovođa i higijeničarka, te ukupno imaju samo pet zaposlenih, što im kako kažu, vrlo otežava rad.

– Kada krenu aktivnosti od septembra, nemoguće je da sve to postignemo. Za sada planiramo da od jeseni u saradnji sa učiteljicom iz naše osnovne škole uvedemo dramsku i sekciju poezije, koju bi ona vodila volonterski – dodala je.

U Narodnoj biblioteci Kotor Varoš u narednom periodu fokus će biti na povećanju broja korisnika kroz razne manifestacije.

– Prošle godine smo renovirali veliki dio unutrašnjosti biblioteke, kroz projekat Ministarstva civilnih poslova BiH od kojih smo dobili 30.000 KM. Tim sredstvima smo potpuno renovirali Dječje odjeljenje, izložbeni prostor, prostoriju Zavičajne zbirke i u Pozajmnom odjeljenju smo zamijenili keramiku. Takođe smo od Vlade RS dobili i 80.000 KM kojima ćemo zamijeniti kompletnu stolariju i krov na zgradi u kojoj je smještena biblioteka, Centar za kulturu sport i informisanje – kaže Vasićeva.

Sanacijom biblioteke stvorili su preduslove da biblioteka postane centar kulturnih dešavanja u opštini, što potvrđuju i korisnici koji dolaze u sve većem broju. Sa radom je počela i čitaonica gdje svi koji žele mogu da uče, čitaju ili pripremaju radove, a jedini uslov je da budu učlanjeni u biblioteku.

Djeca zavole biblioteku uz roditelje

– Koliko se djeca interesuju za biblioteku zavisi samo od roditelja i prosvjetnih radnika. Ako roditelj čita i dijete čita. Djecu predškolskog uzrasta i do petog razreda je najlakše zainteresovati za čitanje i ako tada ne zavole knjigu kasnije je to vrlo teško. Mi organizujemo kolektivne posjete čitavih razreda i to dogovaramo sa učiteljima i nastavnicima. Razrede učlanimo kolektivno i u tom slučaju članarina iznosi 5 KM za čitavu godinu dana. Organizujemo tokom čitave godine razne događaje i manifestacije i u prvoj polovini godine smo imali već 25 raznih događanja u biblioteci, što je tri puta više nego ranijih godina – dodala je ona.