Društvo

“LJUDI, POMOZITE NAM DA MINJA PREŽIVI” Potresna ispovijest majke djevojčice oboljele od OPAKE BOLESTI

Živka Matić (26) iz Kragujevca porodila se prije deset mjeseci u 36. nedjelji trudnoće.

“LJUDI, POMOZITE NAM DA MINJA PREŽIVI” Potresna ispovijest majke djevojčice oboljele od OPAKE BOLESTI
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Na svijet je donijela potpuno zdravu kćerku Minju. Poslije tri mjeseca sreće i radosti, roditelji su saznali bolnu istinu. Mala Minja ima spinalnu atrofiju mišića i potrebna joj je naša pomoć.

– Porodila sam se u 36. nedjelji trudnoće, mjesec dana ranije. Kada sam rodila Minju, ljekari su ostali u čudu kako je dijete koje je ranije rođeno mjesec dana ranije, toliko jako i čvrsto.

Kada sam izašla iz bolnice, s Minjom je bilo sve u redu, ali, kako su dani prolazili, primjećivali smo da se otežano pomijera. Tri mjeseca nakon rođenja, Minja je prestala da pomijera noge, glavu i ruke. Tada samo muž i ja shvatili da naše dijete ima ozbiljan problem – počinje svoju ispovijest za Blic Živka.

Opaka bolest koja kao da ima tajmer

– Krenuli smo od ljekara do ljekara u Kragujevcu. Svaki od tih ljekara rekao nam je da je to normalno pošto je Minja prevremeno rođena beba, ali mi nismo vjerovali. Ispostavilo se da smo bili u pravu. Spakovali smo Minju i odveli je u Beograd na jednu privatnu kliniku, za koju smo čuli da je najbolja. Doktor koji ju je pregledao podigao joj je ruku, a ona je samo pala, Minja se nije ni pomjerila. Doktor nas je samo pogledao, i rekao da sumnja na spinalnu atrofiju mišića, i preporučio nam genetski test.

Uradili su test, priča Minjina mama, i saznali bolnu istinu.

– Doktor je bio u pravu, naša Minja ima opaku bolest, koja kao da ima tajmer.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Srbijo, hvala ti!

– Naša država za svu djecu koja imaju istu bolest obezbjedila je terapiju koja je za sve nas besplatna, a inače je jako skupa. Na svaka četiri mjeseca, Minja prima spinrazu, koja joj dosta pomaže i olakšava život. Hvala ti, Srbijo, što mi dijete održavaš u životu – priča majka.

Maloj Minji je potrebna naša pomoć – svaki dan je bitan

Lijek koji nadoknađuje nedostatak gena bio je dostupan samo u Americi po cijeni od 2,1 milion dolara. Sada je taj lijek dostupan i u Evropi.

– Jedini problem jeste rok. Svako dijete koje ima spinalnu atrofiju mišića ovaj lijek može da primi do navršene druge godine, poslije druge godine je kasno – objašnjava majka.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

“Pomozite nam da izliječimo naše dijete”

– Molim sve koji su u mogućnosti da nam pomognu kako bismo što prije obezbjedili sredstva za lijek. Svaki dan nam je nova borba, i nova nada. Jedino uz pomoć našeg naroda, naša Minja će stajati na svojim nogama, i samostalno koračati kroz život. Pomozite nam da izliječimo naše dijete – završava svoju priču majka Živka Matić.

Svako ko je u mogućnosti da donira sredstva za liječenje male Minje, može to učiniti na sljedeći način:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 845 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human845 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732401-90

Uplatom na devizni račun: 160600000073283743

IBAN: RS35160600000073283743

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal