Banjaluka

Lome se koplja oko parkinga: Grad ne dozvoljava otimanje imovine, "Autoprevoz" ostaje pri sudskim odlukama

Spor između Grada Banjaluka i “Autoprevoza” oko zemljišta na parkingu kod Stare autobuske stanice dobio je epilog nakon skoro 18 godina, kada je Okružni privredni sud donio pravosnažnu presudu za prinudnim izvršenjem ovog zemljišta.

Parking kod stare autobuske stanice u Banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sud je prinudno izvršenje zakazao za 13. april, a oko ove odluke reagovao je i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, koji ističe da je otimanje gradske imovine, zakazano za 13. april, nešto što ova administracija neće dozvoliti.

– Sporne pravne radnje, nestručnost prethodnih gradskih službi, ali najviše od svega, očigledno korumpiran Ustavni sud BiH koji je poništio presude Višeg privrednog i Vrhovnog suda Republike Srpske, donesene u korist Grada Banjaluka, doveli su nas pred svršen čin: oduzimanje gradske imovine – rekao je Stanivuković.

Ograničeni pravnim lijekovima

 U ovom trenutku su, kaže on, ograničeni pravnim lijekovima, ali to ne znači da će odustati od dalje pravne borbe za “našu” imovinu.

– Već smo preduzeli radnje kojim ćemo pravno osporiti sve do sada vođene procese. Pregovarati možemo, ako procijenimo da nam to daje prostor da izađemo iz trenutno gubitničke pozicije i sačuvamo maksimum onog što nam kao Gradu pripada – istakao je on.

Na ucjene, dodaje on, ne pristaju i navodi da ovo izvršenje jeste vid pritiska i ucjene.

– I zato se ne može i neće desiti – zaključio je Stanivuković.

“Ne žele dogovor”

Direktor „Autoprevoza“ Sladomir Đurić objasnio je za Srpskainfo da oni pravnim putem ulaze u imovinu koja je presuđena pravosnažnom presudom i da se radi o imovini u vlasništvu “Autoprevoza”.

– Sad, da li to neko može ne dozvoliti nekim drugim putevima, ja u to ne bih ulazio. Mi nećemo ništa raditi protivzakonito i sve što smo dosad radili, radili smo po sudskim presudama i u skladu sa zakonom. Smatramo da je to naša imovina, imamo pravo na nju. Mislili smo da ćemo imati razumijevanja, bar sad nakon pravosnažne presude od Grada da sjednemo i dogovorimo se oko toga… Ovako, ne žele dogovor, radićemo u skladu sa zakonom dalje i završiti priču – rekao je Đurić.

Pročitajte još

Oni ne žele, kaže on, nikoga da pritišću i ucjenjuju. Spremni su za dogovor, da sjednu i da se dogovore, jer im je, kako smatra Đurić, u interesu da preuzmu spomenutu imovinu, i da se nastavi sve to u skladu sa nekim novim dogovorom ili ugovor sa Gradom.

– Čak i da se nastavi naplata parkinga, jer bi u tom slučaju najmanje trpili građani koji bi nastavili da parkiraju svoja vozila. To je parking preko puta zgrade Galerije, od Grčke ulice do Ulice Milana Tepića. Mi smo tražili ulazak samo na taj posjed.  Mi ćemo svoju imovinu preuzeti u skladu s pravosnažnim sudskim aktima i sudskim izvršenjem, kada je zakazano, uz asistenciju policije i sudske policije. Šta nam drugo preostaje… Spremni smo na dogovor svake vrste, mislim da se dogovorimo, iznađemo neko rješenje u cilju stvaranja što manjeg spektakla jer nam to nije u interesu – rekao je Đurić.

“Besmislen spor”

Sladomir Đurić ponavlja da je to njihova imovina i da od toga neće odustati, jer su, kaže on, 18 godina vodili pravnu bitku, dokazujući da je imovina kod Stare autobuske stanice njihova, da bi na kraju bilo sve to pravosnažno presuđeno u korist “Autoprevoza”.

– Kakva je pravna sigurnost za bilo koga ako neko ne može da uđe u svoju imovinu i raspolaže s njom. Gdje mi onda tu živimo, ako neko može reći da će spriječiti otimanje. Kakvo otimanje, niko ništa ne otima. Mi smo 18 godina potrošili dok smo došli do konačne pravosnažne presude da smo vlasnici tog zemljišta. Oni su od početka trebali da shvate da je to zemljište “Autoprevoza” i da se bezveze ne vodi spor – ističe Đurić.

Postavio je pitanje ko treba da preuzme odgovornost za ogromnu štetu koja je nastala u tih 18 godina.  

– Sve jasno piše u aktima i dokumentima. Ako je nešto privatizovano i neko je nešto kupio u privatizaciji, a tu je kupljena imovina i obaveze. Ali oni su nama ostavili obaveze na leđima, samo su osporavali imovinu. Da je bilo razuma i normalnih ljudi sa druge strane u to vrijeme, nikad se ne bi taj spor ni vodio. Zanima me evo, kao i građanina, sa budžeta će biti isplaćena velika šteta. Ko će odgovarati za štetu koja je nanesena jednim besmislenim sporom od strane Grada u tom periodu – pita se Đurić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu