Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

LOŠE VRIJEME Ove godine manja proizvodnja pšenice u Srpskoj

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

U Srpskoj je u jesenjoj sjetvi prošle godine pšenica zasijana na oko 45.158 hektara, pri čemu je očekivana proizvodnja u 2019. godini 203.211 tona, a vrijednost proizvodnje oko 61,3 miliona maraka.

Po informaciji o proizvodnji, preuzimanju i otkupu pšenice roda 2019. godine, koju je danas usvojila Vlada RS, najveći očekivani prinosi su u regijama Gradiške, Bijeljine, Prijedora i Doboja i veći su od 4,5 tona po hektaru.

– Od proizvodene pšenice roda 2019. godine najmanje 20 odsto ili oko 40.000 tona će biti pšenica koja će otkupiti mlinsko-pekarska industrija. Prema procjenama, u ovoj godini bi se, zbog loših vremenskih uslova, moglo očekivati manja proizvodnja za 4,5 odsto u odnosu na 2018. godinu – saopšteno je iz Vlade RS.

Kako ističu, prosječna proizvodnja pšenice u Republici Srpskoj u posljednjih 10 godina iznosi 155.000 tona, što je ispod količina koje su potrebne za zadovoljenje potreba mlinsko-pekarske industrije, koje se procjenjuju na 230.000 tona.

Vlada, dodaju, obezbjeđuje podršku za proizvodnji pšenice i to u podsticajima za proizvodnju merkantilne pšenice u visini od 200 maraka po hektaru, te regresu za dizel gorivo, za potrebe izvođenja proljetnih i jesenjih radova u poljoprivredi, u visini 0,60 KM po litru.

Ministarstvo poljoprivredre je u maju ove godine realizovalo i podršku za proizvedene i otkupljene količine merkantilne pšenice roda 2018. godine u iznosu od 0,05 KM po kilogramu, za koju je isplaćen ukupan iznos od 3,3 miliona KM.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO