Sudbine

Luisova udovica živjela na rubu egzistencije nakon smrti pjevača "Ostali smo bez prihoda, u dugovima, djeca i ja smo bili socijalni slučaj"

Čuveni pjevač Ljubiša Stojanović Luis tragično je nastradao 31. jula 2011. godine, a iza sebe je ostavio djecu i suprugu Silvanu.

Ljubiša Stojanović Luis
FOTO: PINK/SCREENSHOT

I pored njegovog ogromnog muzičkog uspjeha i bogatstva za života, njegova udovica Silvana Stojanović u jednom periodu života živjela je kao socijalni slučaj.

Silvana, majka troje djece Andreja, Sergija i Ele Mite javno je svojevremeno istupila kako bi od države i drugih institucija potražila pomoć, tačnije izlaz iz nerješive finansijske situacije. Dvije godine od smrti pjevača susrela se sa prvim nedaćama.

Dok je Luis bio živ, ona je, naime, radila kao kreativni direktor njegovog studija, a riješena da sama otpočne novi posao, 2008. otvorila je vrtić odmah pored njihove porodične kuće. Kada je muzičar doživio saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom bila je prinuđena da svoj posao stavi u stanje mirovanja.

Prihodi koji su joj preostali nisu bili dovoljni za četvoročlanu porodicu. Tada počinje njena borba, ne za bolje sutra, već normalno danas.

– Potpuno osvješćivanje počelo je u septembru 2013. kad sam shvatila da predškolsku ustanovu, čiji sam vlasnik i direktor, moram da zatvorim, jer se za dvije godine, koliko je trajao moj izlazak iz emotivnog haosa, posao sasvim raspao. Suočila sam se s nerješivim egzistencijalnim problemom. Ostala sam s troje djece, bez redovnih prihoda, u kreditima, dugovima, troškovima održavanja domaćinstva i sa svim osnovnim životnim potrebama moje djece i mene. Tada mi je život izbio dah. Krajem 2011. podnijela sam zahtjev za ostvarivanje porodične penzije, na koju imaju pravo naša maloljetna djeca. Međutim, postojao je poreski dug na ime mog pokojnog supruga, zbog čega je počelo šetanje između PIO fonda i poreske uprave. Negdje između, izgubila sam se i zaustavila proces nakon službene plave koverte u kojoj sam dobila odluku da ne postoje uslovi za penziju. Nešto kasnije ponovo sam počela da im postavljam pitanja zašto djeca nasljeđuju očev dug, a uz sva zalaganja i pokušaje da se na regularan način dođe do rješenja, ponovo dolazim do zaključka da je to nemoguća misija – započela je priču za Stori tada Silvana.

Silvana je dalje dodala:

– Objasnili su mi da ne moram da vratim dug ako ne tražim penziju, ali ako se drznem da tražim, pokrećem lavinu pitanja na koja nema logičnih odgovora, jer je interes države iznad svega. Dobila sam preporuku da sačekam nekoliko godina, jer se možda nešto promijeni u sistemu, možda dug zastari, možda… Trebalo mi je izvjesno vrijeme da shvatim kako sam postala socijalni slučaj. Nije lako to osvestiti u glavi iako su sve činjenice upućivale na to mnogo ranije. Počinje komunikacija sa Sekretarijatom za socijalnu pomoć i zaštitu – rekla je Silvana.

Dodala je da joj je odobren dečji dodatak na godinu dana u iznosu od 10.000 dinara (oko 160 KM) mjesečno za troje djece!

– Sljedeće godine imala sam obavezu da obnovim taj zahtjev, ali konstatovano je da na to nemam pravo, jer sam vlasnik pravnog subjekta, koji je 2014. godine i dalje u stanju mirovanja. I kada sam dobila tih deset hiljada, bila sam vlasnik tog pravnog subjekta koji, dokazano, nema nikakve prihode, i dalje sam samohrani roditelj s troje djece. Rekli su mi da uložim žalbu na koju i danas čekam odgovor od Ministarstva za rad i socijalna pitanja. Na urgenciju poznanika koji tamo rade, na kraju mi je rečeno da je loše sročena, iako mi je u njenom sastavljanju pomogao lično referent Sekretarijata za socijalnu pomoć i zaštitu – rekla je.

Međutim, u međuvremenu je Silvana uspjela da se izvuče iz krize. Nije tajna da je period nakon Luisove smrti bio težak za nju i njeno troje djece te je neko vrijeme živjela od socijalne pomoći, pitali smo se da li je slična situacija snašla tokom trajanja pandemije.

– Nekako sam uspjela da izađem iz te situacije. To je već davna prošlost, što se tiče korone, bilo je kao što je bilo i svima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije