Politika

Lukač: Neko u BiH sebi uzima za pravo da RUŠI čak i međunarodne i ratifikovane sporazume

Sporazum između Evropola i BiH ni u jednom segmentu ne predviđa Direkciju za koordinaciju policijskih tijela kao mjesto zajedničke kontakt tačke, nego je to Ministarstvo bezbjednosti BiH, poručio je danas Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Lukač: Neko u BiH sebi uzima za pravo da RUŠI čak i međunarodne i ratifikovane sporazume
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Lukač podsjeća da Direkcija nema ovlašćenja da vrši bilo kakve istrage a suština međunarodne saradnje policijskih agencija je provođenje istraga u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i najtežih krivičnih dijela.

– Mi tražimo da se radi u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, i tako stvari moraju da funkcionišu. Ali očito neko u BiH sebi uzima za pravo da ruši čak i međunarodne i ratifikovane sporazume. Da se stavlja iznad takvih međunarodnih sporazuma, iznad zakona, iznad Parlamentarne skupštine, iznad Predsjedništva BiH – što apsolutno nije primjereno. I tu postoji odgovornost pojedinaca koji to rade na takav način, i mi ćemo na kraju, ako nastave tako da se ponašaju, i pokrenuti tu odgovornost i tražiti njihovu odgovornost – rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nakon što je zamjenik ministra bezbjednosti BiH, Nedeljko Jović, donio Instrukciju o izmještanju zajedničke kontakt tačke sa Evropolom iz Direkcije u Ministarstvo bezbjednosti BiH, i burnih reakcija koje su uslijedile iz Direkcije i federalnog MUP-a, konačno se oglasila i Delegacija Evropske unije u BiH. Oni pozdravljaju “važne iskorake” na inicijativu Ministarstva bezbjednosti, i podsjećaju šta su međunarodne obaveze BiH.

– Bosna i Hercegovina je obavezana Operativnim sporazumom s Evropolom, koji je ratifikovani međunarodni sporazum i mora biti proveden. Odugovlačenje ovog procesa već ima ozbiljne posljedice za bezbjednost Bosne i Hercegovine i njenih građana. Ovo ozbiljno utiče i na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – rekao je Lukač, prenosi ATV.

Iz EU naglašavaju da je uspostavljanje funkcionalne zajedničke kontakt tačke ključno za efikasnu razmjenu operativnih podataka sa svim policijskim agencijama, te je od suštinskog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam. Pozvali su sve nadležne organe i agencije da podrže njeno uspostavljanje, prvenstveno u dijelu imenovanja službenikā za kontakt, ističući da je na raspolaganju za podršku.