Zabava

"Lupao sam po prozorima" Nakon trovanja gasom, oglasio se prijatelj Nikoline Pišek koji je pomogao njoj i njenoj kćerki

U stanu voditeljke Nikoline Pišek (44) u Zagrebu, u kojm živi sa suprugom Vidojem Ristovićem (42), pukla je cijev od plina koja obezbjeđuje grijanje za cijelu zgradu.

"Lupao sam po prozorima" Nakon trovanja gasom, oglasio se prijatelj Nikoline Pišek koji je pomogao njoj i njenoj kćerki
FOTO: FOTO: VESNA LALIĆ/RINGIER

Nikolina i njena kćerka Una (6) otrovale su se plinom. Šta se tačno dogodilo sada je ispričao Nikolinin prijatelj koji ih je spasio.

– Zvao me Vidoje u 2.20. Rekao je da Nikolini i Uni nije dobro, da idem da provjerim šta je. Rekao mi je da Nikolinu boli glava, da ne može voziti do bolnice, da ih odvezem ako treba. Odmah sam sjeo u auto i zvao je. Međutim, nije se javljala. Ni meni, a ni Vidoju više – priča prijatelj porodice.

Pročitajte još

– Došao sam ispred stana i lupao po prozoru, a psi su lajali. Nakon pet minuta na prozor je došla Nikolina smušena. Rekao sam joj da otvori prozor. Rekla mi je: “Ne znam, tresem se, u k***u sam. Nije mi dobro”. Znam da su im nekoliko dana prije bojler popravljali. Rekao sam da otvori vrata. Ušao sam u stan, otvorio sve i ugasio plin. Odmah sam zvao Hitnu, policiju i gasovod, sve živo. Unu sam odvezao u Klaićevu, a Nikolinu je Hitna odvezla u Vinogradsku. Onda sam išao do granice sa Srbijom po Vidoja – priča prijatelj za 24sata.

– Čim su došli, počeo je da se oglašava detektor za ugljični monoksid. “Imate sreće što ste sve otvorili”, rekli su mi. Inače bi i vi nastradali. Ne osjetiš ništa, 150 ppm ugljen-monoksida je užasno puno. Nikolina je imala 25 posto toga u plućima, a Una 15. Doktori su rekli da na 25 posto ostaju trajne posljedice za organe. Pola sata značilo bi puno – kaže prijatelj.

Na razini između 150 i 200 ppm ugljen-monoksida mogući su dezorijentacija, nesvjestica i smrt. Hitnoj je, nastavlja prijatelj, trebalo vremena da dođe, prenosi Blic.

– Rekli su mi da djevojčici izmjerim temperaturu. Prvo sam tri minute zvonio i niko se nije javljao. Drugi put su se javili. Rekao sam da ne znam je li plin u pitanju ili nešto drugo. Rekli su mi da nazovem vatrogasce. Šaltanje. Rekoh: “Dijete ima šest godina, nije dobro” – priča prijatelj.

Policija je izvjestila kako je najvjerovatnije došlo do trovanja plinom zbog neispravnosti plinskog bojlera. Sreća je što je stan veliki i visok je plafon, pa je ugljen-monoksid otišao više. Stan ima PVC prozore, koji jedva išta propuštaju, a bili su zatvoreni zbog prašine izvan od radova na fasadi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu