Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

“LUT FEST 2018.” Lutkari iz Subotice, Niša i Zenice ODUŠEVILI MALIŠANE

Kultura
Autor:

Foto Srna

Dječje pozorište Subotica sa predstavom “Avanture sa Karlsonom”, Bosansko narodno pozorište Zenica sa “Prodanim osmijehom” i Pozorište lutaka Niš, koje je izvelo predstavu “Patkica Žutkica”, oduševili su danas mališane u Istočnom Sarajevu.

Sala Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i danas je odzvanjala dječijom cikom i smijehom tokom ove tri predstave, koje su odigrane četvrtog dana 19. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2018.”

Predstava “Avanture sa Karlsonom”, autora Astrid Lindgren i reditelja Veselina Bojdeva vesela je priča, puna avanture koja djecu vodi u svijet mašte u kom se bezbrižno leti i sanja i u kom dječija igra nema granica.

“Prodani osmijeh” režirao je Darko Kovačovski koji, zajedno sa autorom Nađom Vasilevom, ovom predstavom poručuju da je drama svakog čovjeka u tome da je nekad bio dijete, kao i da za dijete ne postoje mrtve, nežive stvari jer ono komunikaciju s njima nastoji da sakrije od pogleda odraslih.

Predstava “Patkica Žutkica” nastala je po motivima priče “Gusan” Nine Gernet i Tatjane Gurevič i namijenjena je najmlađoj publici, a režirao je Dejan Gocić.

Ova predstava na zanimljiv način spaja pozorišnu igru sa obrazovno-vaspitnim elementima i samim tim je odličan izbor za prvi sustret djece sa pozorištem.

U pratećem programu 19. “Lut festa” nastavljene su kreativna radionica izrade grand ginjol lutaka, koju vodi Zorana Milošaković Tasić, kao i radionica izrade lutaka “Platno kao lutka”, koju realizuje Jovan Caran.

Održan je i master klas “Prvi koraci u lutkarstvu”, koju vodi profesor iz Bugarske Konstantin Karakostov, a potom i omaž “Iza talijina hrama”, u znak sjećanja na pokojne profesore Radoslava Lazića i Vojislava Vujanovića, dugogodišnje saradnike “Lut festa”.

I za sutra je predviđeno izvođenje predstava “Patkica Žutkica”, Pozorišta lutaka iz Niša, te predstava “Punim jedrima” Pozorišta lutaka iz Mostara.

Foto Srna

Prema pratećem programu, planiran je nastavak rada u kreativnim radionicama.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” okupio je lutkarske umjetnike iz Bugarske, Irana, Španije, Estonije, Srbije i Republike Srpske.

Festival, na kojem će biti izvedeno 11 predstava, otvorili su reditelji iz Bugarske Bonjo Lungov i Srbije Živomir Joković i predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović.

Tokom šest festivalskih dana, publiku u Istočnom Sarajevu očekuje 36 događaja u takmičarskom i pratećem programu.

Moto festivala je “Poetika lutkarskog izraza”.

Generalni pokrovitelj “Lut festa 2018” je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO