Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Lutalice napadaju stanovnike Istočnog Sarajeva: Građani strahuju od pasa

Regioni
Autor:

Foto Mariana Đurić/RAS Srbija

Strah od napada pasa lutalica sve je izraženiji u naselju „Čiča“ u Istočnom Novom Sarajevu, gdje psi zbog nedostatka hrane postaju agresivni i nasrću na prolaznike.

Posljednjih dana zabilježen je slučaj napada čopora pasa na Dijanu Kerletu, koju su psi napali u jutarnjim časovima kada je išla na posao.

Za Srpskainfo priča da su joj nanijeli teške povrede, ali i da je doživjela traumu zbog koje ne smije više da ide sama na posao ili u grad.

– Branila sam se i vrištala, a oni su me opkolili sa svih strana. Izujedali su me po nogama, po butinama i izudarali kako su skakali na mene – kaže Dijana.

Navodi da ju je uspjela malo zaštiti odeća budući da je bilo hladno zbog čega se slojevito obukla.

– Sreća pa sam na sebi imala šal, koji su oni strgli s mene, te sam dok su se oni zabavili oko njega uspijela da pobjegnem – priča Dijana. Ističe da se odmah poslije napada javila doktorima u Hitnoj pomoći gdje su joj stabilizovali pritisak i očistili rane kako bi joj dali tetanus i antibiotike.

– Poslije svega, malo sam se smirila, ali mi se strah vratio nakon nekoliko dana kada je napadnuta još jedna žena u naselju.  Osjećam se nesigurno, jer ne smijem sama da idem na posao – priča Dijana, koja dodaje da je o svemu obavjestila i Komunalnu policiju i da se nada da će nadležni riješiti ovaj problem.

Foto Mariana Đurić/RAS Srbija

U Komunalnom preduzeću u Istočnom Novom Sarajevu kažu da su i u ovom, kao i u ranijim slučajevima, odmah obavjestili Komunalno preduzeće „Glog“ koje je zaduženo za hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica na području Istočnog Sarajeva.

– Kada se uoče psi lutalice, da li od strane policije ili fizičkih lica, na nalog Komunalne policije prema „Glogu“, oni izlaze na teren. Hvataju pse, zbrinjavaju ih i vrše veterinarski nadzor i hranjenje nad njima – kaže Slaviša Slijepčević, načelnik Komunalne policije u Istočnom Novom Sarajevu. Priznaje da se psi najčešće ne uhvate, jer preduzeće „Glog“ nije adekvatno opremljeno za ovaj posao.

U Komunalnom preduzeću „Glog“ kažu da su u posljednjem slučaju odmah reagovali, te da je pas uhvaćen. Tvrde i da imaju adekvatnu opremu za hvatanje pasa, iako bi im i dodatna oprema dobro došla.

– Od opreme imamo puške za uspavljivanje pasa, sajle za hvatanje, kao i mreže, ali da sam proces hvatanja pasa nije ni malo jednostavan. Kada imamo pse lutalice koji se ne daju uhvatiti, mora se sačekati nekoliko dana da se ti psi primame na hranu i tek tada uhvate – kaže Slaviša Jovićić, direktor preduzeća „Glog“.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić ističe da stalno primaju žalbe građana i zahtjeve za odštetama.

Foto Mariana Đurić/RAS Srbija

– To bi trebalo da bude riješeno protokolom između grada i opština u njegovom sastavu, gdje 15 od 85 posto komunalne takse ide za finansiranje rada azila u Istočnom Starom Gradu, odnosno komunalnom preduzeću „Glog“. Ovo preduzeće bi trebalo da, na području svih šest opština, odvozi pse lutalice i na taj način pokušava da umanji, odnosno u potpunosti eliminiše problem pasa lutalica – kaže Ćosić.

Raskinuti saradnju sa „Glogom“

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić kaže da svaki mjesec dolazi do ugrožavanja imovine ili napada pasa lutalica na djecu, a to je nešto o čemu ćemo morati razgovarati sa rukovodstvom Grada.

– Ukoliko nije u mogućnosti da odgovori na ove zahtjeve bićemo  prinuđeni da raskinemo saradnju sa preduzećem „Glog“ i da tražimo neku drugu opciju – dodaje Ćosić. On ističe da će do kraja godine imati definitivno rješenje sa gradom i da se nada da će ovaj veliki problem uskoro biti riješen.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO