Svijet

Mađarska bi mogla da uloži veto: Iako zvanično počinju danas, značajniji pregovori o NATO članstvu Ukrajine TEK SLJEDEĆE GODINE

Početak značajnijih pregovora o članstvu Ukrajine u EU ne očekuje se prije sljedeće godine, uprkos tome što će zvanični pregovori o pristupanju početi kasnije danas, javio je list Fajnanšel tajms, pozivajući se na evropske zvaničnike.

Vladimir Zelenski
FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Zvaničnici su podsjetili da poljsko predsjedavanje EU počinje 1. januara, a da postoji mogućnost da će Mađarska u drugoj polovini ove godine staviti veto na pregovore sa Ukrajinom nakon što preuzme šestomjesečno predsjedavanje 1. jula.

Pročitajte još

Neimenovani zamjenik premijera Ukrajine zadužen za evropsku i evroatlantsku integraciju izjavio je za Fajnanšel tajms da će se Kijev od sljedeće godine zalagati za “veoma dinamičan proces pristupanja”.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je ranije za njemačku izdavačku grupu Funke da Budimpešta smatra da su pregovori o članstvu Ukrajine u EU politički motivisani, pozivajući se na brojne nedoumice, ali je naglasio da Budimpešta neće blokirati proces.

Sve članice EU ranije su se saglasile da se danas započnu pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu