Svijet

Majka tjerala ZDRAVU DJECU da sjede u invalidskim kolicima, kako bi IZVUKLA PARE OD DRŽAVE

Njemica Majke B. (49), koja je optužena za zlostavljanja štićenika i prevaru, lagala je službe za zdravstveno osiguranje i državne institucije da je četvoro njene djece teško oboljelo i na taj način neosnovano podigla 140.000 evra socijalne pomoći.

Majka tjerala ZDRAVU DJECU da sjede u invalidskim kolicima, kako bi IZVUKLA PARE OD DRŽAVE
Foto: Facebook/Stern Tv/ Video Screenshot

Njena priča o bolesnoj djeci kojoj je neophodna njega izazvala je sažaljenje javnosti širom Njemačke, nakon što se pojavila u nekoliko televizijskih emisija, u kojima je pričala o problemima s kojima se navodno svakodnevno suočava.

Majka petoro djece, koja odgovara pred Pokrajinskim sudom u Libeku (Šlezvig-Holštajn), ne samo da je tjerala svoje četvoro djece od 10, 15, 17 i 18 godina da sjede u invalidskim kolicima da bi na prevaru podigla socijalnu pomoć, već im je bez ikakve potrebe sama davala injekcije, otkrio je na sudu porodični ljekar.

On je izjavio da su na adresu njegove ljekarske prakse isporučeni lijekovi protiv hemofilije u vrijednosti od 100.000 evra koji su bili predviđeni za djecu Majke B, iako nisu bila bolesna.

Jedna injekcija je koštala oko 1.300 evra. Majka je stvarno davala djeci te injekcije jednom nedeljno – izjavio je.

On je dodao da njenoj djeci nije dijagnostikovao nikakve bolesti, ali da se majka sama snalazila za specijalističke preglede u Hamburgu, Hanoveru, Magdeburgu i Diseldorfu, gdje su joj očigledno prepisivali lijekove protiv hemofilije.

Njena najstarija kćerka (27) izjavila je na sudu da je majka ubijedila djecu da će se “još više razboljeti ako ne budu sjedeli u invalidskim kolicima”. Prema njenim riječima, sjedeli su u kolicima “kad god su dolazili vještaci i drugi ljudi. Govorila im je da naročito tada treba da se pretvaraju da su bolesni”, rekla je djevojka koja se iselila iz porodičnog doma još prije nekoliko godina.

Prema riječima svjedoka i vještaka, svih četvoro djece je zdravo kao drijen i nisu im bila potrebna invalidska kolica.