Politika

Majkićeva poručuje: Ono što radi Turkovićeva je ZA SVAKU OSUDU

Poznato je da u većem broju ministarstava u Savjetu ministara postoji diskriminatorski odnos prema pripadnicima srpskog naroda, ali ono što trenutno radi ministar inostranih poslova Bisera Turković je za svaku osudu, rekla je delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Majkićeva poručuje: Ono što radi Turkovićeva je ZA SVAKU OSUDU
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona je svoj zadatak u ovom značajnom ministarstvu shvatila kao eliminaciju pripadnika srpskog naroda gdje god je to moguće, sa svih pozicija koje Srbima pripadaju u skladu sa zakonom. Zbog svoje nacionalne pripadnosti Srbi ne mogu doći na poziciju pomoćnika ministra u Ministarstvu inostranih poslova, ali što je još strašnije i što, ustvari, govori o stanju koje vlada u tom ministarstvu oni ne mogu biti ni članovi komisija koje vrše ocjenjivanje kandidata za izbor, rekla je Majkićeva.

Ona je naglasila da je Turkovićeva sve učinila da onemogući i samu pomisao Srbima da konkurišu na slobodna radna mjesta u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara.

– Zato ih nema tamo. Njena stalna poruka je – nemate šta ovdje tražiti – rekla je Majkićeva.

Majkićeva je rekla da će se o stanju u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH tek raspravljati i da će javnost imati šta da čuje.

FOTO: ANDREJ ČUKIĆ/EPA
FOTO: ANDREJ ČUKIĆ/EPA

– Čuće se ko je sve postavljen na diplomatske pozicije i sa kakvim kvalifikacijama. Čuće se o favorizovanim Bošnjacima koji preko noći od vozača postaju diplomate i mnoge druge nepodopštine. Vjerujem da će se o tome u skladu sa inicijativom koju sam podnijela uskoro govoriti na Domu naroda i da ćemo tada čuti prave razmjere ovoga što čini Bisera Turković – najavila je Majkićeva.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara ni nakon gotovo mjesec dana nije odgovorilo na pitanje Srne o nacionalnoj strukturi zaposlenih u ovom ministarstvu, te ambasadama i konzulatima BiH.

Srna je inicijalno pitanje u vezi sa nacionalnom strukturom zaposlenih u Ministarstvu inostranih poslova uputila još 22. februara, kao i dvije urgencije 10. i 18. marta, koje su ostale bez odgovora.

Pročitajte još

Prema pisanju Glasa Srpske od 19. februara, na rukovodećim funkcijama u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara, koje predvodi Bisera Turković, nema nijednog Srbina.

Srba nema ni na mjestu pomoćnika Turkovićeve, a na ovaj problem nedavno je ukazala i Agencija za državnu službu.

– Turkovićeva od preuzimanja svog mandata ne želi da na jedno od četiri pomoćnička mjesta postavi Srbina. Umjesto toga, jedan Bošnjak je pomoćnik u dva resora – navodi list.

Ministarstvo je nedavno raspisalo interni konkurs za pomoćnika ministra, prilikom kojeg je sastavljena Komisija od rukovodilaca u Ministarstvu inostranih poslova, koja bi trebalo da ocjenjuje kandidate, ali u Komisiju su imenovana dva Bošnjaka i jedan Hrvat.

Zbog toga Agencija za državnu službu nije dala saglasnost, s obzirom na to da nije ispoštovan nacionalni balans.  

Prihvati notifikacije