Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MAKEDONIJA, KOSOVO, PA TEK ONDA BiH Kada Zapad počne da rješava problem na Balkanu, mi ćemo biti POSLJEDNJI

Politika
Autor:

Foto: Radio Sarajevo/RAS Srbija

To što se stvari u Bosni i Hercegovini rješavaju jako sporo i što neki problemi traju i po 10 godina bez domaćih rješenja frustracija je međunarodne zajednice, kao i ljudi koji nemaju više vremena da čekaju da BiH riješi svoje probleme.

Rekao je ovo visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u intervjuu za DW, navodeći primjere izbora u Mostaru, ili status Srba u tom gradu, za koje kaže da tamo zvanično ne postoje, kao i slučaj Sejdić-Finci.

Svi ti problemi traju godinama, rješenja se ne naziru, a on smatra da će BiH doći na red tek kada se riješe veći problemi na Balkanu.

– Što se tiče Balkana, osjetio sam da postoji redoslijed da se do kraja napravi posao. Da se završi posao u Sjevernoj Makedoniji, onda da se završi posao između Srbije i Kosova. Onda bi na red došla BiH – rekao je Incko.

Problemi preči od BiH

Njegove tvrdnje potkrepljuju i mnoge izjave analitičara, koji kažu da su odnosi Zapada, čak i EU zahladili, jer svi imaju probleme koji su im preči od stanja u BiH.

Iako se građanima čini da je BiH nikada bliža da postane dio Evrope, izgleda da ipak nije tako. Stručnjaci kažu da su sastanci BiH lidera sa zvaničnicima EU uzaludni, jer EU još uvijek ne zna u kom pravcu će dalje ići, ali se, kažu, zna da BiH i cijeli region nikome nisu prioritet.

Da se uvijek prvo fokusiralo na bilateralna pitanja objasnio je i politički analitičar Adnan Huskić.

– U tom smislu je zaista posvećena pažnja Sjevernoj Makedoniji i onome za šta se mislilo da će se desiti, jeste taj sporazum između Kosova i Srbije. Međutim, i tu je došlo do mimoilaženja po pitanju toga šta i na koji način dalje, jer priča oko razmjene teritorija za Njemačku, recimo, nije prihvatljiva  – objasnio je Huskić.

Foto: Tanjug

Dodaje da ima mjesta tvrdnji da je u principu došlo do zamora i da to nije stvar koja se vidi samo u posljednje vrijeme; to je zamor koji traje desetak godina.

– Taj smanjeni angažman Zapada i generalno Evropske unije, posebno u regiji i sve ono čemu smo svjedočili, posebno se vidi sa strane francuskih zvaničnika, tačnije predsjednika Makrona. Njegova priča je da od proširenja EU nema nikakvog smisla dok se ne završi, prije svega izlazak Velike Britanije, pa onda priča oko toga gdje će i na koji način naprijed EU – objasnio je on kako stoje stvari u EU.

Dodaje da su negativne posljedice tog razmišljanja doprle i do Brisela, pa je pravo čudo da se Makron pojavio na samitu u Berlinu.

Intenzivna diplomatija

– S druge strene, imamo intezivnu diplomatsku aktivnost koja se dešava u posljednje vrijeme. Da li se to radi o suštinskom povratku ili aktivnijem angažmanu, u ovom momentu je jako teško procijeniti. Mora sačekati novu komisiju i izbore u EU kako bismo znali u kom smjeru će čitava priča da ide – rekao je Huskić.

On zaključuje da je EU definitivno popustila svoj pritisak na Balkanu uopšte, ali da je sada teško zaključiti da li će to sve ići na bolje ili na gore.

Cvijanović: Bonska ovlaštenja klipovi na putu

Većina predstavnika zemalja članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija su, nakon obraćanja visokog predstavnika Valentina Incka i predstavljanja izvještaja o stanju provođenja mira u BiH, iskazali zajedničku zabrinutost zbog pojedinih postupaka političkih predstavnika u BiH, te podržali bonska ovlaštenja OHR.

Iako je sam Incko rekao da domaća rješenja u BiH moraju biti ispred bonskih ovlaštenja, podršku OHR-u, visokom predstavniku i korištenju bonskih ovlašćenja dali su predstavnici mnogih država, dok je predstavnik Rusije jedini bio protiv.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Očekivano protiv je i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, koja je izjavila da pozivanje na bonska ovlaštenja predstavlja namjerno i svjesno ubacivanje klipova na evropski put BiH, “kao što to čini i SDA neformiranjem vlasti”, te da je poslata poruka da ne postoji evropska perspektiva BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO