Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MAKRON U BEOGRADU Avion sletio na aerodrom, predsjednika Francuske dočekao Vučić (VIDEO)

Politika
Autor:

Foto: Goran Srdanov/RAS Srbija

Predsjednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas popodne u Beograd, u dvodnevnu posjetu, kojom, kako se ocjenjuje i u srpskoj i u francuskoj javnosti, namjerava da iznova potvrdi istorijsko prijateljstvo dvije zemlje, ali i da obezbijedi značajnije prisustvo svoje zemlje u Srbiji, a tako i u regionu.

Predsjednički avion sletio je u 15.30 na beogradski aerodrom Nikola Tesla, gdje Makrona, uz najviše državne počasti, dočekuje predsjednik Aleksandar Vučić, kao prvog šefa francuske države u posjeti Srbiji poslije gotovo dvije decenije.

Makron u Srbiju dolazi upravo u godini u kojoj se obilježava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Glavne teme razgovora dva šefa države biće evropske integracije, pitanje Kosova i Metohije, te bilateralni odnosi dvije zemlje, posebno ekonomski, na temelju 20 sporazuma koji će danas biti potpisani, a tiču se privredne saradnje, naoružanja i vojne opreme, kulture i drugih oblasti.

 

Predsjednik Vučić izjavio je da svog francuskog kolegu dočekuje u nadi da će Srbija poslije Makronove posjete imati snažniju i veću podršku Francuske na evropskom putu, ali i po pitanju rješavanja problema na Kosovu i Metohiji.

Makron i Vučić će oko 15.15 svečano otkriti ploču povodom početka radova na modernizaciji aerodroma, koju sprovodi francuski koncesionar, kompanija Vansi erports.

Program posjete

U 16 sati predviđen je svečani doček ispred Palate Srbija, nakon čega će u 16.15 sati uslijediti sastanak dvojice predsjednika. Slijedi potpisivanje bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika, a , oko 16.45, izjave Vučića i Makrona. Za 17.30 zakazan je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Francuske.

Nakon toga dva predsjednika položiće vijence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, kao i na grob srpske heroine u Prvom svjetskom ratu, Milunke Savić u Aleji velikana. Oko 19 časova dva predsjednika obratiće se građanima, odnosno javnosti, kod obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Drugog dana posjete, u utorak, u 9.30 zakazan je razgovor dvojice predsjednika sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Predsjednik Vučić je, uoči posjete, ocijenio da je dolazak Makrona potvrda da su Srbija i Francuska na putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.

– Imaću čast da poželim dobrodošlicu Emanuelu Makronu. Poslije bezmalo dvije decenije, prvi predsjednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obilježavamo 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dolazi u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovjenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila”za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu”, u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou – zabilježio je Vučić na svom profilu na društvenim mrežama Budućnost Srbije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO