Gradovi

MAKSIMALAN OPREZ U Sarajevu strahuju od novozaraženih u narednih 14 dana zbog Bajrama

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo izražava zabrinutost i bojazan šta nam može donijeti period od narednih 14 dana, koliko traje period inkubacije, nakon bliskih kontakata koji su se desili tokom Kurban-bajrama u Bosni i Hercegovini.

MAKSIMALAN OPREZ U Sarajevu strahuju od novozaraženih u narednih 14 dana zbog Bajrama
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Posebno zabrinjava činjenica da su mlađe osobe i stanovništvo srednje životne dobi najčešće prvooboljeli u porodicama, koji zatim prenose dalje virus na članove porodice. Prema podacima epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, nerijetko oni imaju simptome – povišena temperatura, kašalj, slabost, malaksalost, uzimaju lijekove za smanjenje temperature, a ne izoliraju se blagovremeno od svojih ukućana, pa čak i odlaze na posao i imaju bliske fizičke kontakte – navode iz Kriznog štaba.

Napominju da je zbog bliskih fizičkih kontakata na radnome mjestu, evidentirana pojava klastera oboljelih unutar institucija i radnih organizacija, prenosi Avaz.

– Ovo je posebno vidljivo u posljednje vrijeme, uprkos tome što je naredbama propisano svim pravnim i fizičkim osobama, koje zapošljavaju više od 20 ljudi, da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu korona virusa, a u skladu sa smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo KS.

Stoga, u preostalim danima Kurban-bajrama, upućujemo ponovni apel građanima Kantona Sarajevo da izbjegavaju velika porodična okupljanja, bliske kontakte, posebno ljubljenje i grljenje, kao i da na mjestima visokog rizika prijenosa virusa kao što su: vjerski obredi i vjerska događanja, javni gradski prijevoz, okupljanja u zatvorenim prostorima, zatim svadbeni saloni, plaže i bazeni obavezno nose zaštitne maske i drže fizičku distancu on najmanje 1,5 metar – saopštili su iz Kriznog štaba.