Sudbine

Malenoj Srni treba pomoć u NAJVAŽNIJOJ BICI: Očajni roditelji se bore s vremenom, ne mogu da skupe novac

Prije nekoliko dana su se vratili iz posjete manastiru Ostrog. Tamo su otišli da se pomole za Srnino zdravlje. Natrag, u Gornjem Milanovcu tek započeta borba se nastavila. Za desetomjesečnu bebu, oboljelu od mijelodisplastičnog sindroma, sakuplja se novac za liječenje.

Malenoj Srni treba pomoć u NAJVAŽNIJOJ BICI: Očajni roditelji se bore s vremenom, ne mogu da skupe novac
FOTO: BUDIHUMAN.RS/SCREENSHOT

Mami i tati, Mariji i Urošu, rekli su da to znači kako njihova kćerka ima predleukemijsko stanje. Rekli su im i da za njenu bolest nema leka. Jedina opcija je transplantacija. U međuvremenu su se podvrgli testovima. Najveće šanse za podudarnost imao je Srnin stariji brat, Konstantin. Međutim, dječak nije kompatibilan sa njom. Rezultati analiza roditelja još uvijek nisu stigli.

Pročitajte još

– U Srbiji nikad ranije nije rađena transplantacija djetetu koje ima Daunov i mijelodisplastični sindrom. To nam je bilo okidač da odlučimo da ne prepustimo stvari slučaju – kaže mama Marija Dragojević u razgovoru za Telegraf navodeći da je Srni već po rođenju otkriven poremećaj koji ih je sačekao nespremne.

Nekoliko mjeseci kasnije rutinskom provjerom krvne slike saznali su da Daunov sindrom nije jedini zdravstveni problem koji se ispriječio bezbrižnom odrastanju. Nivo trombocita bio je zabrinjavajuće nizak. Urađene su hitne provjere i bolest je dijagnostikovana.

Simptomi na osnovu kojih roditelji sada znaju da je stanje loše jesu promene na koži. Uoče li modrice i petehije, tamnocrvene tačkice po tijelu, analizu krvi rade i po dva, tri puta u danu.

– U slučaju pada trombocita ispod 20, ona mora na trasfuziju. Primila je četiri boce do sada. Nama je rečeno da bi bilo poželjno da ih primi što manje, jer sutradan kada bude rađena transplantacija, to joj smanjuje mogućnost prihvatanja nove koštane srži – objašnjava majka dodajući da bi liječenje djevojčice trebalo da bude nastavljeno u Italiji.

Ljekari iz Italije spremni da operišu, nedostaje novac

Razgovarali su sa ljekarima i oni su spremni odmah da ih prime.

– Lekari iz Italije su rekli da bi je primili odmah, samo što mi taj novac nemamo – kaže navodeći da se još uvijek čeka predračun iz bolnice, ali da im je okvirno potrebno oko 250.000 evra: – Traže nam 30 odsto novca unaprijed, a za ostatak novca bismo morali da imamo pokriće, tako da treba da bude na računu.

Sjeća se i kako su ljekari iz inostranstva začuđeni time što je tako rano obolela. Do sada je prikupljena oko desetina potrebne sume, međutim, briga ne jenjava.

– Nama sve ovo izgleda veoma sporo, zato što brinemo. Ne znamo koliko vremena imamo. Od te dijagnostike u Italiji do traženja donora može da prođe dosta vremena, kako su nam rekli od tri nedjelje do šest mjeseci – kaže majka navodeći da borba neizvesna i bez pravila: – Rok ne postoji zato što ona preko noći može da sklizne u leukemiju i da joj se pogorša stanje. Može da bude okej još mjesec dana, može za dan, tri, pet da bude loše. Ništa se tu ne zna.

Kaže i da liječenje u Italiji može da potraje duže od godinu dana, možda i dvije.

– Liječenje u Italiji bi bilo dugo. Moglo bi da traje godinu i po, dve, života tamo. Kako, ne znamo, zbog dječaka. Da li ćemo morati svi ili jedan roditelj sa djevojčicom, ništa se to još uvek ne zna, ali svakako od tog odlaska na dijagnostiku ostaje se tamo. Sedam, osam dana dijagnostika, onda se traži donor, a dok ga ne nađu beba je tamo sa nekim. Kad se radi transplantacija onda je u sterilnom bloku mesec, dva, tri, zavisno od stanja, pa je onda pri bolnici u apartmanima za porodice koje su na lečenju i to treba da traje još nekoliko mjeseci – kaže navodeći da bi dužina boravka zavisila od brzine oporavka djeteta.

Brat Konstantin od tri i po godine sa kojim Srna deli roditeljsku ljubav, odrasta u netipičnim okolnostima, nesvjestan brige koja tišti mamu i tatu.

– Postoje kutije po gradu, baneri sa njenim likom, bio je bazar. Na taj način pokušavamo da mu objasnimo, ali daleko od toga da je svjestan – kaže nam Marija.

Pomozimo Srni!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 1050 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human1050 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001131128-16

Uplatom na devizni račun: 160600000113387132IBAN: RS35160600000113387132SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Prihvati notifikacije