Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MALI, ALI ZNAČAJAN POMAK Prosječna plata u BiH PRVI PUT prešla 900 KM

Biznis
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Prosječna bruto mjesečna plata u Bosni i Hercegovini je u decembru 2018. godine iznosila 1.398 KM, što odgovara iznosu neto plate od 906 KM, objavljeno je u Službenom listu BiH.

Stručnjaci smatraju da podaci o prosječnim platama u BiH nisu relevantan uvid u ekonomsko stanje budući da su u javnom sektoru znatno veće plate nego u privatnom.

Prosječna razlika između plate u javnom i privatnom sektoru je, prema podacima Svjetske banke koja se poziva na Anketu radne snage u BiH u 2017. godini, najveća u regiji.

– Ukupna izdvajanja za plate u državnim preduzećima su smanjena od 2014. godine, ali i dalje su izvor finansijke podrške – navodi se u izvještaju Svjetske banke.
Direkcija za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine krajem januara je objavila Informaciju o konkurentnosti ekonomije BiH, a u kojoj se navodi da je gotovo zanemariv godišnji rast prosječnih neto plata u BiH.

– Konkretno za 2017. godinu možemo vidjeti da je prosječna nominalna plata u BiH, u odnosu na 2016. porasla za 1,5 odsto, da je prosječna stopa inflacije iznosila 1,3 odsto tako da dobijemo skoro zanemariv godišnji rast prosječnih neto plata od 0,2 odsto – navodi se u informaciji.

Kada se posmatra BDP po stanovniku, korigovan za paritet kupovne moći (PKM), u 2017. godini u BiH je iznosio 32 odsto evropskog prosjeka EU. Time se BiH (zajedno s Albanijom koja je u 2017. godini ostvarila 30 odsto, Makedonija i Srbija 36 odsto) već godinama nalazi na dnu liste evropskih zemalja s najnižim životnim standardom.

– Od zemalja regije prednjače Hrvatska sa 62 odsto i Crna Gora sa 46 odsto evropskog prosjeka. Ukoliko bi se zadržale ovakve godišnje stope rasta, BiH bi trebalo puno vremena kako bi dostigla trenutni EU prosjek (mjeren BDP-om po stanovniku korigovan za paritet kupovne moći). Za dostizanje nivoa životnog standarda u EU, bilo bi neophodno da Bosna i Hercegovina u narednih 30 godina ostvaruje godišnju stopu rasta BDP-a od blizu 6 odsto – navodi se u informaciji, piše Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO