Banjaluka

Mali broj prijavljenih ispunio uslove: Grad ponavlja javni poziv za podršku poslovnim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva

Grad Banjaluka će ponoviti javni poziv za dodjelu subvenbcija poslovnim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva zato što je mali broj kandidata ispunio trenutne uslove za dobijanje ove podrške.

Mali broj prijavljenih ispunio uslove: Grad ponavlja javni poziv za podršku poslovnim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Iz Odjeljenja za privredu su poručili da je rok za podnošenje zahtjeva u kategoriji subvencija poslovnim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva, subvencija za samozapošljavanje  i podršku starim zanatima u doba krize bio je 30 dana od dana objave Javnog poziva, pa je zaključno sa 20. septembrom pristiglo 136 zahtjeva.

– Uvidom u pristigle prijave utvrđeno je da je za subvenciju poslovnim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva, konkurisalo 15 poslovnih subjekata iz kategorije hoteli, moteli, i hosteli, od kojih su dva poslovna subjekta ispunila propisane uslove – rekli su u ovom Odjeljenju.

Kada su u pitanju turističke agencije, tur-operatori i izvođačke djelatnosti zaprimljeno je 17 prijava, od kojih samo jedan subjekat ispunjava tražene uslove.

U kategoriji svadbenih salona i noćnih klubova konkurisalo je pet poslovnih subjekata, od kojih nijedan nije ispunjavao tražene uslove.

– Uzimajući u obzir da je mali broj kandidata ispunio uslove za dobijanje subvencija u oblasti turizma i ugostiteljstva, odlučeno je da se ponovi poziv za dobijanje subvencija za ovu grupu.  U skladu sa navedenim pripremiljene su i izmjene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu korištenja subvencija poslovnim subjektima u periodu krize u Gradu Banjaluka, kako bi se jasnije definisao način i vrsta dostavljanja pojedine dokumentacije, nakon čega će ponovo biti objavljen javni poziv – precizirali su u Odjeljenju.

Dodali su da su se za liniju subvencija za samozapošljavanje na Javni poziv prijavila 82 poslovna subjekta od kojih je 77 ispunilo uslove, a 5 poslovnih subjekata ne ispunjava uslove Javnog poziva.

– Za subvenciju za podršku starim zanatima u doba krize prijavilo se 17 poslovnih subjekata od kojih 16 ispunjava uslove Javnog poziva – poručili su iz ovog Odjeljenja.

Podsjećamo, Grad Banjaluka raspisao je Javni poziv za dodjelu subvencija poslovnim subjektima pogođenim krizom izazvanom virusom korona, kojima je u 2021. godini bio zabranjen ili ograničen rad. Kako bi se, prije svega, očuvala radna mjesta i zadržala privredna aktivnost, Grad Banjaluka je izdvojio za tu namjenu sredstva u iznosu od 1,2 miliona KM za podršku privrednicima sa teritorije grada Banjaluke.

Duži rok

Iz resornog Odjeljenja napominju da gorenavedenim brojem nisu obuhvaćeni zahtjevi za subvenciju komunalne takse za isticanje poslovnog imena i subvencije komunalne takse za zauzimanje javne površine, jer je za ove dvije vrste subvencije javni poziv otvoren do 31.12.2021. godine i zahtjevi se podnose direktno nadležnim odjeljenjima.

Prihvati notifikacije