Društvo

MALI HEROJ POBIJEDIO KORONU Beba primljena u bolnicu sa samo 23 dana, a sada konačno IDE KUĆI

Dječačić star svega mjesec dana pobijedio je koronu i danas sa svojom majkom koja je tekođe bila pozitivna, napuštaju bolnicu i odlaze kući.

MALI HEROJ POBIJEDIO KORONU Beba primljena u bolnicu sa samo 23 dana, a sada konačno IDE KUĆI
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kako za Blic objašnjava direktor Bolnice u Šapcu, dr Slobodan Popović, sve vreme su i majka i dijete imali srednju tešku kliničku sliku, te da su ljekari danonoćno brinuli kako se stanje ne bi izmaklo kontroli, prenosi Blic.

– Beba je primljena u bolnicu prije nedjelju dana, tada je imala 23 dana. Majka porodilja je bila PCR pozitivna sa srednje teškom kliničkom slikom, a kasnije nam je došla i beba koja je bila pozitivna. Ljekari bolnice u Šapcu su danonoćno vodili brigu i mi danas možemo reći da su oni sada dobro i da odlaze kući – kaže dr Popović.

Pročitajte još

Kako su već objašnjavali naši epidemiolozi i imunolozi, djeca korona virus lakše podnose zbog svog nespecifičnog imuniteta, ali su sa druge strane “rezervoar” virusa pa ga lako mogu prenijeti dalje, kako međusobno tako i starijima.

– Djeca su mnogo otpornija na ovaj virus i sva njihova stanja potiču sa blažom kliničkom slikom ili asimptomatično. Oni su neprepoznati rezervoar i rasadnik infekcije, ono što je za ovaj talas specifično da je korona ušla u porodice pa djeca iako se lako izbore sa virusom, oni mogu zaraziti svoje starije ukućane. Prije nedjelju dana otpustili smo dvoje djece iz bolnice, imali su upalu pluća, a danas i ova beba ide svojoj kući zajedno sa majkom. Treba biti veoma oprezan jer virus je tu sve vrijeme, a virusonoša može biti svako – dodaje dr Popović.

Kako djeca podnose virus u trećem talasu

Od početka epidemije virusom Covid-19, primijećeno je da se djeca sa virusom izbore mnogo brže i lakše nego stariji. Svakako, oni mališani koji imaju hroničnu bolest i koji spadaju u rizičnu grupu sa slabim imunitetom, oni su imali tešku borbu, sa zdravom djecom, sve ide od samog starta mnogo lakše. Naši stručnjaci objašnjavaju da djeca na Covid 19 reaguju isto kao u prvom, ili drugom talasu.

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov objasnio je za Blic da je kod djce imuni sistem još u razvoju, što je ujedno prednost, za razliku od stečenog imuniteta koji već imaju odrasli. To je ključni razlog zbog čega se deca lako izbore sa ovim virusom.

– Odrasli imaju specifični stečeni imunitet koji zahtijeva ogromno angažovanje celog sistema i vrlo često dolazi do prekoračenja nužne odbrane. Međutim, kod djece je situacija drugačija, oni imaju urođeni, nespecifični imunitet kod kog svaka ćelija rešava problem za sebe. Tako se problem ne množi na cijeli organizam, i taj nespecifični imunitet praktično ne daje komplikacije, on ispravlja greške u ćelijama – objasnio je dr Kamenov.