Kultura

MALI KOMPOZITOR Održan 14. Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva

Na 14. festivalu dečijeg muzičkog stvaralaštva "Mali kompozitor –Banjaluka 2020" prvu nagradu su ravnopravno podijelile kompozicije "Sreća najveća" u izvođenju Nikoline Čakalj iz Gradiške i "Zemlja čudesna" u izvođenju Tare Lukić iz Brčkog.

MALI KOMPOZITOR Održan 14. Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva
FOTO: BANSKI DVOR

Prema već ustaljenoj tradiciji, festival “Mali kompozitor” je i ove godine održan povodom 20. novembra Međunarodnog dana djeteta u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci.

Prvu nagradu za interpretaciju ravnopravno dijele Norah Agić iz Sarajeva koja je izvela pjesmu „U ljubavi je spas“ i Nikolina Čakalj iz Gradiške koja je izvela pjesmu „Sreća najveća“.

Uprkos velikim organizacionim izazovima koje je prouzrokovala pandemija virusa korona, Direkcija festivala je uspjela u skoro „nemogućoj misiji“ i uz primjenu svih propisanih mjera i preporuka održala još jedan festival „Mali kompozitor“. Ovaj festival je  svojim četrnaestim izdanjem u potpunosti opravdao epitet jedinstvene kulturno-obrazovne manifestacija koja usko povezuje prosvjetu i kulturu i veoma je značajna sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine.

– Mali kompozitor se godinama bavi i specifičnim oblicima inkluzije djece i njihovih porodica, te sa ponosom ističemo da je UNICEF i ove godine bio partner našeg festivala. Tema ovogodišnjeg festivala bila je „Mir za cijeli svijet“. Kroz ovogodišnji festivalski program podsjetili smo se da je prije 25 godina potpisan Dejtonski mirovni sporazum kojim je obezbijeđen mir za sve građane Bosne i Hercegovine. Svi zajedno smo poslali poruku da su mir, zajedništvo, tolerancija i saradnja najvažniji za napredak čovječanstva – rekla je Sanela Babić, izvršni producent festivala.

U centralnoj festivalskoj večeri se našlo 15 kompozicija talentovanih malih kompozitora, tekstopisaca i izvođača iz čitave BiH. Kao jedini festival za djecu sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, “Mali kompozitor” je i ove godine ostvaren zahvaljujući saradnji više od četrdeset muzičkih pedagoga, što mu daje poseban pedagoško-edukativni karakter i specifičan stručni dignitet i kredibilitet. 

– U organizaciji udruženja „Art puls“, festival „Mali kompozitor“ je u  proteklih četrnaest godina prepoznao preko dvije stotine talentovane djece iz čitave BiH, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim muzičkim pedagozima regiona. Osnovni cilj festivala je afirmacija samostalnog dječijeg i literarnog stvaralaštva, te motivacija i podsticanje djece na dalji rad – objasnio je Mladen Matović, direktor festivala.

Nagradu za tri najbolje pjesme odlučile su ocene dječijeg žirija koga su činili prošlogodišnja festivalska pobjednica Marija Tomić iz Lopara, Dejan Kesić iz Mrkonjić Grada i Teodora Barac iz Banjaluke.

FOTO: BANSKI DVOR
FOTO: BANSKI DVOR

Radost malih umjetnika

Svoja iskustva i radost sa festivala sa nama je podijelila nagrađena Norah Agić iz Sarajeva. – Sretna sam što sam dobila priliku da učestvujem na ovogodišnjem festivalu. Ovo mi je drugi festival u životu, a oba su bila u Banjaluci. Mnogo sam se radovala nastupu i upoznavanju sa drugim učesnicima. Veoma volim scenu pa sam se sa radošću pripremala za nastup – rekla je Norah Agić. Prema riječima njene mame, s obzirom na epidemioloske mjere, djeca nisu imala priliku da se puno druže i to je Norah mnogo falilo. – Norah je oduševljena nagradom. Organizacija Festivala kao i osoblje koje je sa nama bilo u kontaktu je vrlo profesionalno i baš su se svi trudili da nam bude lijepo – rekla je Belma Ljuta Agić.