Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“Mali kompozitor” proslavlja Međunarodni dan djeteta: Festival u kojem su mališani u glavnoj ulozi

Kultura
Autor:

Foto: Banski dvor/RAS Srbija

Trinaesti Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor – Banjaluka 2019“ će se prema već ustaljenoj tradiciji održati danas, na Međunarodni dan djeteta.

U pitanju je dječiji muzički festival jedinstvene koncepcije i jedini ove vrste u Republici Srpskoj i BiH, najznačajniji godišnji projekat Udruženja „Art Puls“.

Festival će se održati u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 17:30 časova, uz direktan televizijski prenos u programu RTRS.

U centralnoj festivalskoj večeri naći će se 14 kompozicija, a najbolje od njih će izabrati četveročlani dečiji žiri čija će imena biti objelodanjena na dan održavanja Festivala. Kao i prethodnih godina, organizator je obezbijedio i mogućnost telefonskog glasanja koje je već počelo, tako da će glasovi publike predstavljati petog člana žirija tokom izbora tri najbolje festivalske kompozicije.

– Kao jedinstvena kulturno-obrazovna manifestacija koja je posebno značajna sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine,  festival “Mali kompozitor” već godinama omogućava aktivno učešće djece u svakoj njegovoj sferi – djeca su kompozitori, tekstopisci, izvođači, voditelji i jedini žiri na festivalu –  rekao je direktor Festivala, Mladen Matović.

Pored toga, „Mali kompozitor“ je jedan od rijetkih festivala sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, te jedini festival koji se u potpunosti realizuje pod okriljem struke.

I ove godine je u realizaciju festivala uključeno više od četrdeset muzičkih pedagoga (univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola i veliki broj nastavnika Muzičke kulture), što mu daje specifičan dignitet i poseban pedagoško-edukativni karakter.

– Nakon svih ovih godina posebno se želimo zahvaliti našim dragim kolegama nastavnicima i stručnim saradnicima koji su uspjeli motivisati veliki broj svojih učenika na autorski rad. Prilikom odabira najboljih radova Selekciona komisija je i ove godine konstatovala pomak u kvalitativnom i kvantitativnom smislu, a posebno nas raduje što kroz naš festival i ove godine nastavljamo sa edukacijom i promovisanjem talentovane djece iz manje razvijenih i nerazvijenih sredina – kaže Matović.

U proteklih trinaest godina, festival „Mali kompozitor“ je prepoznao preko dvije stotine talentovane djece iz čitave BiH, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim muzičkim pedagozima regiona.

– Osnovni cilj festivala je afirmacija samostalnog dječijeg i literarnog stvaralaštva, te motivacija i podsticanje djece na dalji rad. Ponosni smo na naših trinaest godina kontinuiranog rada  jer danas je u kulturi najteže trajati i istarajati – dodao je Matović.

Festival je podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS i Grada Banjaluka, te Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini i Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca. Kako organizatori kažu, bez čije pomoći i podrške ne bi bilo moguće realizovati  jednu ovako složenu manifestaciju i nastaviti tradiciju održavanja konceptualno jedinstvenog dječijeg festivala.

 

Djeca preuzimaju ključne uloge

– Poznato je da se „Mali kompozitor“ već godinama bavi i specifičnim oblicima inkluzije djece i njihovih porodica, te sa ponosom ističemo da je UNICEF i ove godine partner našeg festivala, koji se prema tradiciji održava 20. novembra, na Međunarodni dan djeteta, kada djeca širom sveta simbolično preuzimaju ključne uloge u medijima, politici, preduzećima, sportu i zabavnim programima kako bi iskazali podršku za milione njihovih vršnjaka koji su neškolovani, nezaštićeni i raseljeni. Ove godine zajedno sa UNICEF-om u okviru našeg festivala učestvujemo u proslavi 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, koja se obilježava pod motom “Slušaj dijete” – rekla je Sanela Babić, izvršni producent Festivala.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO