Biznis

Mali: Napredak od pet mjesta na globalnoj listi konkurentnosti

Srbija je napredovala za pet mjesta na listi Globalnog indeksa konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu i među 140 država se nalazila na 65 mjestu, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali: Napredak od pet mjesta na globalnoj listi konkurentnosti
FOTO: V. LALIĆ/RAS SRBIJA

On je izrazio zadovoljstvo zbog napretka Srbije na toj listi koja je, kako je rekao, dobar pokazatelj bolje konkurentnosti i atraktivnosti za potencijalne investitore.

Mali je precizirao da je Srbija dobila bolje ocjene za četiri oblasti u makroekonomskoj stabilnosti, finansijskom sistemu, sposobnosti za inoviranje i infrastrukturi.

Prema njegovim riječima, najbolje je ocijenjena makrofinansijska stabilnost, čemu je prethodio veliki rad na ekonomskim reformama, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

-Za prvih šest mjeseci ove godine imamo 4,9 odsto rast bruto društvenog proizvoda što se preslikava i na stopu nezaposlenosti, koja je sa 26 odsto 2012. godine, za prvih šest mjeseci ove godine pala na ispod 12 odsto – rekao je Mali.

On je podsjetio da je makroekonomska stabilnost bila preduslov za povećanje plata i penzija i bolji poslovni ambijent u Srbiji, čiji su važan segment ulaganja u infrastrukturu.

Ministar finansija Srbije izrazio je zadovoljstvo i ocjenom reforme finansijskog sistema Srbije. -Monetarna politika koju sprovodimo ide ka tome da dinar bude čvrst i stabilan, a da inflaciju držimo na niskom nivou. To se nije desilo decenijama unazad- rekao je on.

Mali je najavio i promjene u bankarskom sektoru Srbije. -Do kraja godine idemo na prodaju manjinskog udjela od 20,2 odsto JUBMES banke, a radna grupa već radi na analizi strategije za Srpsku banku – naveo je Mali.

Prema njegovim riječima, veliki posao uradila je i Agencija za osiguranje depozita koja je nedavno oglasila prodaju više od 250 miliona evra starih potraživanja banaka iz stečaja.

Prihvati notifikacije