Hronika

MALOLJETNICI KOD SUDIJE ZBOG MUČENJA MAČKE Snimak zlostavljanja postavili i na društvene mreže

Maloljetni Leskovčani D. M i V. M, koji su mučili mačku i snimak stravičnog zlostavljanja postavili na društvene mreže, saslušani su u policiji, a Više javno tužilaštvo u Leskovcu odlučiće o kazni.

MALOLJETNICI KOD SUDIJE ZBOG MUČENJA MAČKE Snimak zlostavljanja postavili i na društvene mreže
FOTO: POKRET LEVIJATAN/FACEBOOK

Na  pitanja da li je policija dostavila dodatna objašnjenja u vezi sa maloljetnim zlostavljačima, da li je pokrenuta istraga i za koje dijelo se terete, kao i da li je istina da su, kako su pisali pojedini mediji, oni kažnjeni sa najmanjom sumom 1.200 dinara, iz Višeg javnog tužilaštva u Leskovcu kažu da pripremni postupak vodi sudija za maloljetnike.

– Više javno tužilaštvo u Leskovcu pokrenulo je pripremni postupak prema maloljetnim D. M. i V. M, zbog krivičnog dela ubijanje i zlostavljanje životinja iz čl. 269 st. 1. Krivičnog zakonika. Pripremni postupak vodi sudija za maloletnike Višeg suda u Leskovcu, a nakon okončanja pripremnog postupka tužilaštvo će doneti odluku o stavljanju predloga za izricanje krivične sankcije sudiji za maloljetnike Višeg suda u Leskovcu – navela je za Telegraf.rs Ljiljana Zlatanović Janković, viši javni tužilac.

Maloletnici su saslušani u policiji u prisustvu roditelja

Podsjetimo, maloljetni Leskovčani D. M i V. M, mučili su mačku i snimak stravičnog zlostavljanja postavili na društvene mreže. Na snimku se vide trojica dječaka. Jedan snima, drugi stoji u pozadini, a treći zlostavlja mačku. Dječak ju je neko vrijeme držao u ruci, a zatim je iz sve snage bacio o zemlju.

Protiv ovih mladića, krivičnu prijavu je podnio pokret “Levijatan”.

Član 269, stav 1, Krivičnog zakonika kaže, ko kršeći propise ubije, povrijedi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Novčane kazne se kreću od 1.200 do milion dinara, a sve zavisi da li se radi o zaštićenoj vrsti.