Banjaluka

MAMOGRAFSKI PREGLEDI Dom zdravlja u globalnoj ružičastoj kampanji

Oktobar je mjesec posvećen zdravlju žena i tim povodom, “Dom zdravlja” u Banjaluci organizovaće besplatne preventivne mamografske preglede za žene sa područja grada.

MAMOGRAFSKI  PREGLEDI Dom zdravlja u globalnoj ružičastoj kampanji
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Pregledi će se obavljati u dane vikenda.

Pacijentice će biti pozivane od strane timova porodične medicine te će im se određivati tačni termini pregleda, a obavljaće se u objektu Poliklinike.

– U proteklom periodu svi ljudski kapaciteti naše ustanove su bili maksimalno angažovani u pružanju potrebnih usluga našim pacijentima u toku epidemije, ali će i ovaj put doktori i rtg tehničari uložiti dodatne napore, radeći i u dane vikenda, kako bi obezbjedili pravovremene preventivne mamografske preglede našim sugrađankama- poručili su iz Doma zdravlja.

Cilj kampanje je ohrabriti žene da redovno idu na preventivne preglede, kako bi se eventualna bolest otkrila na vrijeme i samim tim povećao stepen izliječenja.

Pri ovim pregledima poštovaće se sve epidemiološke mjere propisane od strane Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

Čitav oktobar je u znaku ružičaste trake koja predstavlja borbu protiv raka dojke. Cilj je usmjeriti pažnju na ranu detekciju oboljenja, njegov tretman kao i humanu i kvalitetnu njegu oboljelih.

Rak dojke je vodeća zloćudna bolest žena i nažalost u stalnom je porastu. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka IRAC – Globocan iz 2018. godine bilježi se 2.089 miliona novih slučajeva raka dojke i 627.000 smrtnih slučajeva širom svijeta.

Mamografski pregled dojke je za žene u dobi iznad 50 godina najznačajnija i nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija jer otkriva rak dojke u razdoblju od jedne do tri godine prije nego što ga žena može sama napipati, a takođe otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju uzrokovanu bolešću Covid-19, u prethodnom periodu pacijenti nisu bili u mogućnosti da kao i prije epidemije obavljaju svoje redovne preventivne preglede u zdravstvenim ustanovama.