Svijet

MANDIĆ UPOZORAVA "Vlast u Crnog Gori bi voljela da Srbi krenu put Srbije traktorima"

U toku je diskriminacija Srba u Crnoj Gori i pokušaj vlasti da ih nasilno asimiluje i tome treba integralno i solidarn da se suprotstavi 10 miliona Srba ma gdje da žive, rekao je danas član predsjedništva Demokratskog fronta Andrija Mandić.

MANDIĆ UPOZORAVA "Vlast u Crnog Gori bi voljela da Srbi krenu put Srbije traktorima"
FOTO: M. ĐOKOVIĆ/RAS SRBIJA

On je rekao da bi vlast u Crnoj Gori najviše voljela da Srbi krenu put Srbije traktorima, a da oni zaposjednu prostor gdje Srbi u Crnoj Gori sada žive.

Namjera vlasti je da pokaže da Crna Gora više okrenuta prema Zagrebu nego prema Beogradu, pa su i na proslavi nezavisnosti Crne Gore upotrebljavali hrvatsku riječ neovisnost, a ne nezavisnost – rekao je Mandić za TV Pink gostujući preko video linka.

Dodao je da su u Crnoj Gori bile veće plate i penzije nego u Srbiji dok su te dvije države bile u zajednici do 2006. godine, a da je danas Srbija ekonomski pretekla Crnu Goru koja je, kaže, na putu propadanja, i da su penzije i plate veće u Srbiji, kao i mogućnost zapošljavanja.

– I zato je u Crnoj Gori je u toku brutalna kampanja vlasti koje pokušavaju građanima da nametnu priča da nije bio pogrešan put 2006. godine – rekao je on.

Mandić navodi da se pokušava drobljenje Srpske pravoslavne crkve i da nije riječ samo o pitanjima imovine, jer poslije ideje Mila Đukanovića o formiranju nove pravoslavne crkve u Crnoj Gori, slijedi isto to za Kosovo i Metohiju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, gdje je, podsjeća, Ante Pavelić tokom Drugog svjetskog rata to već pokušao da uradi.

– Đukanović je izvođač radova a drugi su kreatori ideje drobljena SPC kao najvažnija institucija srpskog naroda, koji okuplja 10 miliona Srba gdje god da se nalaze na zemaljskog kugli – rekao je Mandić.

Mandić je naglasio značaj podrške države Srbije srpskim organizacijama u Crnoj Gori, koja je u posljednjih desetak godina iznosila 10 miliona evra, kao i preko mogućnosti da svi Srbi koji žive van Srbije mogu da dobiju srpsko državljanstvo.

Rekao je da je litija u Nikšiću bila veličanstvena i da su vladika Joanikije i mitropolitih Amfilohije pozvani da se litijama nastave.

Upozorio je na dvostruke aršine vlasti u Crnoj Gori, jer su tokom pandemije zabranjena samo okupljanja pristalica SPC i Srba, a kad se proslavlja Dan državnosti sve mjere mogu da se krše.

Vlasti Crne Gore rade sve kako bi se preporučili drugim susjednim adresama na štetu Srbije, rekao je on, i dodao da ipak, kada opljačkaju novac u Crnoj Gori, ti isti uglavnom kupuju stanove po Srbiji.

– Od 2006. goidne uradili su sve što su mogli protiv srpskog naroda i Srbije, priznali lažnu državu Kosovo, granica Srbije i Crne Gore je najtvrđa u Evropi, diskriminišu srpski narod, hoće da otimaju imovinu SPC – rekao je on.

Dodao je da se takva bolest može izliječiti i da postoji šansa da se i takvi vrate i budu kao i njihovi preci.

– Vjerujem da ćemo pobijediti na narednim izborima, i da naša borba nije uzaludna – rekao je Mandić.