Sport

MANJA ULAGANJA NAKON PANDEMIJE Proširenje lige nije dobro rješenje za rukomet u BiH

Prijedlog pojedinih klubova (Iskra, Goražde) oko proširenja Premijer lige BIH na 19 ili 20 članova nije dobar za rukometne klubove u BiH.

MANJA ULAGANJA NAKON PANDEMIJE Proširenje lige nije dobro rješenje za rukomet u BiH
FOTO: TRENER G. ŠURLAN/RAS SRBIJA

Nakon pandemije korona virusa sigurno je da će doći do smanjenja ulaganja u sport, a kriza neće mimoići ni rukometne klubove. Sezona će biti duža što bi sigurno donijelo veće troškove, kao i potrebu da ekipe imaju širi igrački kadar zbog većeg broja mečeva.

Takođe, istorija pokazuje da su u sezonama kad je bila povećana Premijer liga BIH, pojedini klubovi najčešće odustajali od takmičenja i da je bilo dosta problema sa završetkom lige. Zbog svega toga treba da se dobro razmisli oko planova za narednu sezonu, jer su sve manje šanse da se ovo takmičenje završi na parketu.

Pandemija ne posustaje, a ekipe su već uveliko na odmoru. Čak i da prođe, pitanje je kako bi se takmičenje moglo nastaviti u junu i julu kad je jasno da dvorane u BiH nemaju klima uređaje i na velikim vrućinama bi rukometaši imali velikih problema.

Trener dobojske Sloge Danko Panić ističe da je situacija teška za sve klubove.

-Prema sadašnjoj situaciji liga će najvjerovatnije da bude prekinuta i vidim da ima raznih prijedloga. Čini se da je ta ideja sa proširenje lige želja da se svima izađe u susret zbog načina na koji je takmičenje prekinuto i gdje su svi osim Drine imali šanse za opstanak. Ono što je jasno da se opet pravi izuzetak zbog istih klubova i da bi u tom slučaju se povećali troškovi i smanjio kvalitet. Ekipe bi morale da prave širi igrački kadar kako bi sve izdržale, a svi znamo kakva će da bude finansijska situacija nakon ovog virusa. Na sve to imamo primere iz prošlosti kad su klubovi odustajali tako da čelnici treba dobro da razmisle istakao je trener Sloge Danko Panić.

Posljednji kompromis u savezu je napravljen na startu ove lige kad je broj klubova povećan na 16. U ranijim sezonama ovaj broj je bio u sezoni 2015/16, a u zadnjih šest godina najčešće je bio 14 ili 13 klubova.

Slovenija i Hrvatska nisu dobar primjer

Klubovi koji su za proširenje su kao argument naveli Sloveniju i Hrvatsku. Međutim, ove dvije zemlje nisu dobri primjeri iz razloga što su već godinama radile na smanjenju liga. Tako je u Hrvatskoj samo 10 klubova u prvoj fazi a četiri igraju kasnije Ligu za šampiona uz učesnike SEHA lige, a preostali timovi Ligu za opstanak. U Sloveniji je u takmičenju 12 klubova tako da njiha proširenje takmičenja neće toliko teško pasti.