Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MANJE ZAGAĐENJE VAZDUHA Potpisan ugovor o plinofikaciji Rafinerije u Brodu nakon dugih pregovora

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Rafinerija u Brodu

U Slavonskom Brodu danas je potpisan ugovor o plinofikaciji Rafinerije nafte u Brodu, što je preduslov za smanjenje nivoa zagađenja vazduha s obje strane granice.

Snabdijevanje prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod obavljaće snabdjevač “Crodux plin” direktnim priključenjem na plinski transportni sistem Hrvatske, a plin će biti korišten isključivo za snabdijevanje rafinerije, prenose hrvatski mediji.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je zahvalila predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu što je prepoznao vrijednost ovog projekta, ruskom ambasadoru u Hrvatskoj Anvaru Azimovu, vlastima Republike Srpske, kao i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Ona je rekla je da ovaj ugovor potpisan nakon skoro tri godine rada i pregovora.

– O ovome sam više puta razgovarala sa čelnicima Ruske Federacije, ali i unutar Hrvatske i Republike Srpske – rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Slavonskom Brodu.

Procjenjuje se da će se plinofikacijom Rafinerije u Brodu za oko 50 odsto smanjiti emisija štetnih plinova.

Podsjetimo, prije deset godina novi ruski vlasnici obnovili su proizvodnju u Rafineriji nafte u Brodu u Republici Srpskoj. No, za stanovnike Slavonskog Broda u Hrvatskoj tada su počeli problemi s onečišćenim vazduhom, zbog čega godinama protestuju. Početkom januara u Rafineriji nafte Brod počeo je planski kapitalni remont i proces neovisnog tehničkog ispitivanja opreme.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO