Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

MARATON BEZ POBJEDNIKA Nakon 9,5 godina zaključen stečaj nad “MEDICINSKOM ELEKTRONIKOM”

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Sudija Okružnog privrednog suda Banjaluka Midho Vukalić zaključio je stečajni postupak nad “Medicinskom elektronikom” a.d. Banjaluka, koji je otvoren čak prije devet i po godina.

U rješenju ovog sudije navodi se da je stečajni postupak nad imovinom ovog preduzeća otvoren 12. jula 2010. Nakon toga je stečajni upravnik preuzeo imovinu, te je angažovao sudske vještake nekoliko različitih struka za procjenu vrijednosti imovine.

– Prema izvještaju stečajnog upravnika, knjigovodstvena vrijednost ukupne imovine “Medicinske elektronike” na dan otvaranja stečaja iznosila je nešto više od 12 miliona KM, procijenjena vrijednost imovine iznosila je oko 17,4 miliona KM, ukupno prijavljena potraživanja povjerilaca iznosila oko 21,9 miliona KM, dok su ukupna priznata i utvrđena potraživanja povjerilaca iznosila oko 11,2 miliona KM, a ostatak je osporen. Ukupni prihodi stečajnog postupka iznose oko 10,1 milion KM, a ukupni rashodi nešto više od 3 miliona maraka. Razlučni i izlučni povjerioci namireni su sa oko 4,8 miliona KM ili sa 53,68 odsto njihovih priznatih potraživanja. Povjerioci višeg isplatnog reda namireni su sa 100 odsto njihovih priznatih potraživanja, odnosno sa 25.160 KM, dok su povjerioci opšteg isplatnog reda namireni sa oko 1,8 miliona KM ili sa 30 odsto njihovih priznatih potraživanja. Rezervisana sredstva na računu stečajnog dužnika iznose 425.715 KM – navodi se u rješenju sudije.

Sudija zaključuje kako su u toku postupka provedene sve radnje u vezi sa unovčenjem imovine i namirenjem povjerilaca, te da su povjerioci namireni prema raspoloživoj stečajnoj masi, a zbog čega su stečeni uslovi za zaključenje ovog stečajnog postupka.

Stečajni upravnik Lazo Tomić, koji je vodio ovaj postupak, za Srpskainfo kaže da se ovim rješenjem u sudskom registru briše naziv “Medicinska elektronika” i da ovo poznata banjalučka kompanija više neće postojati.

– Ostalo je još nekoliko sudskih postupaka koji se vode, a to se zove stečajna masa, odnosno pravni sljedbenik “Medicinske elektronike” u stečaju – navodi Tomić.

On podsjeća da je “srce” ove firme, objekte “A” i “B” kupila poznata firma “Grand trejd” u stečajnom postupku. Objekat “C” kupio je ZU Specijalistički centar “Deamedica” Banjaluka uz uslov da zadrži djelatnost najmanje 5 godina i da se preuzmu najmanje 24 radnika medicinske struke.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO