Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Marija Tomić odnijela pobjedu na festivalu “Mali kompozitor”

Kultura
Autor:

Foto: Banski dvor/RAS Srbija

Na ovogodišnjem 13. festivalu dječijeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor – Banjaluka 2019“ pobijedila je kompozicija „Gdje ljubav stanuje“ u izvođenju Marije Tomić  iz Lopara.

Prema već ustaljenoj tradiciji, festival „Mali kompozitor“ se i ove godine održao 20. novembra –  na Međunarodni dan djeteta.

Festival „Mali kompozitor“ je  svojim trinaestim izdanjem u potpunosti opravdao epitet jedinstvene kulturno-obrazovne manifestacija koja usko povezuje prosvjetu i kulturu i veoma je značajna  sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine.

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

U centralnoj festivalskoj večeri se našlo 14 kompozicija talentovanih malih kompozitora, tekstopisaca i izvođača iz čitave BiH. Kao jedini festival za djecu sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, “Mali kompozitor” je i ove godine ostvaren zahvaljujući saradnji više od četrdeset muzičkih pedagoga (univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola i velikog broja nastavnika Muzičke kulture), što mu daje poseban pedagoško-edukativni karakter i specifičan stručni dignitet i kredibilitet.

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Nagradu za tri najbolje pjesme odlučile su ocjene dječijeg žirija koga su činili prošlogodišnja festivalska pobjednica Jovana Tomić iz Bijeljine, Lazar Knežević iz Banjaluke, Merjem Osmić iz Zavidovića i Nikolina Čakalj iz Gradiške.

U revijalnom dijelu programu su učestvovale prošlogodišnja pobjednica Jovana Tomić iz Bijeljine i Elena Kesić iz Mrkonjić Grada, nekadašnja učesnica festivala i višestruki laureat najznačjniji međunarodnih dječijih festivala.

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Festival je održan u magičnom ambijentu Koncertne dvorane Banskog dvora a svi oni koji nisu mogli prisustvovati ovoj istinskoj dječijoj svetkovini  imali su priliku pogledati cjelokupnu manifestaciju u direktnom prenosu generalnog medijskog pokrovitelja festivala Radio televizije RS.

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Pokrovitelji festivala su bili Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Grad Banja Luka.  Prijatelj festivala je bila Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini, dok je generalni generalni medijski pokrovitelj  RTRS.  Partner festivala  i ove godine je bio  UNICEF u BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO